Ugrás a tartalomra

Mindenki a Villanyrendőrhöz! Miskolcon lép fel a Bagossy

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 15. szombat 17:31
A Miskolci Kocsonyafesztivál második napján, szombaton, mondhatjuk fő műsoridőben lép fel a Bagossy Brothers Company. Viszonylag friss repertoárral készülnek a srácok, árulta el Tatár Attila, a zenekar gitárosa. Interjú.

A gyergyószentmiklósi, öttagú Bagossy Brothers Company az indie, az alternatív és a folk zenei stílusokat ötvözi. 2013 májusában alakultak, tagjai azonban előtte több éve zenéltek együtt más formációkban. A zenekar nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk). Először Erdélyben koncerteztek, majd fokozatosan kezdték el játszani számaikat magyarországi rádióadók is. 2019-ben elnyerték az év akusztikus koncertje díjat a Petőfi Zenei Díjon. Tatár Attila válaszol.

Minap-archív fotó: Mocsári László

Teltházas lemezbemutató-koncertek, fesztiválmeghívások, klipjeiteken többmilliós megtekintések a zenemegosztó csatornákon – megérkeztetek, helyben vagytok?

Tudatosan készültünk erre az útra. Úgy fogalmaznék, hogy elértünk egy olyan célt, ameddig valamelyest elláttunk még az elején: sokan követik a zenekart, az emberek hétköznapjainak részévé váltunk. Viszont mindig is azt gondoltuk, hogy korántsem ez lesz a vége. Éppen ezért innen válik igazán izgalmassá a történetünk. Nem feltétlenül törünk az élre, nem akarunk mindig az elsők lenni, inkább arra figyelünk, hogy megőrizzük a körülöttünk kialakult atmoszférát, hangulatot.

Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor minden megy magától, sínen vannak a dolgok. Ebben a stádiumban vagytok?

A sín, az út létezik, de a hangsúlyt oda tenném, hogy „járnunk kell” rajta. Csúnya szóval úton lenni a fontos. Persze ez nehéz. Közhelyes, de annyira felgyorsult a világ, hogy folyamatosan újdonságokkal kell előrukkolni. Ez egy nyomás, ami azonban nem feltétlenül rossz, hiszen motivál minket. Nem enged hátradőlni. Fiatalok vagyunk, frissek, nem fásultunk bele, nagyon élvezzük a mostani helyzetet. Megtehetnénk, hogy néhány évig az eddigi sikereink farvizén elevickélünk, majd jöhet a süllyesztő. Mint az egyslágeres zenekarok. Szóval sok az információ, a hatás, az inger, és mindezek között oda kell „férni” az emberekhez. Ez nem kis kihívás.

Szóval elégedettnek maradni múló állapot…

Ezt azért nem mondanám, sőt! Meg kell élni, ha célt érünk. Esetünkben ez azt jelenti például, hogy első teltházas klubkoncert, aztán ugyanez, de már Budapesten, majd egy fellépés a Művészetek Palotájában és így tovább. Ez az elégedettség motivál is, amellett, hogy jó visszajelzés arról, hogy jó úton járunk. És igenis, megéljük ezeket a pillanatokat; fantasztikus, amikor összenézünk, alig hisszük, hogy tele van a Budapest Park, és látjuk a másik szemében, hogy igen, ezért dolgoztunk, wow… De nem kell ettől elszállni. Pontosan tudjuk, hogy kellett ehhez a közönség, kellettek a dalok, meg talán egy szerencsés csillagzat is.

Gyergyószentmiklósról indultatok. Identitásunk egyik fontos eleme, hogy honnan, milyen környezetből érkezünk. Erdélyi gyökereitek mire tanítanak titeket?

Talán a kisvárosi lét, az itteni közösségi élet, amibe mindannyian beleszülettünk, ez ad egy másfajta szemléletmódot, ebben rejlik a „titka” annak, hogyan viszonyulunk másokhoz, a közönséghez. Vannak olyan dolgok, amik számunkra természetesek. Sokszor mondják nekünk, hogy mások vagyunk, mint a megszokott. Erre mit mondhatnánk? Ez jön belőlünk, és ezt hallani ki a zenénkből is. De ez inkább természetes, mint tudatos.

És hogyan sikerül megőrizni ezeket az alapértékeket, amikor jönnek a sikerek, a nagyvárosi nyüzsgés (a zenekarból hárman Budapesten laknak, ketten Gyergyóban – a szerző)?

Úgy, hogy tudjuk, honnan jöttünk. Volt olyan időszak, amikor egy kombiba bezsúfolódva, hangszerekkel az ölünkben utaztunk Budapestre. Több mint tízórás az út Gyergyószentmiklósról, el lehet képzelni… Minden lépcsőt megjártunk: volt, hogy két néző előtt játszottunk, aztán egyre többen lettek, ezrek, tízezrek. Pont emiatt, a lépcsőről lépcsőre haladás miatt nem vágott hirtelen fejbe minket a siker. Nem olyan könnyű elszállni, ha lépésről lépésre történnek a dolgok.

Már csak azért is kérdezem az identitásmegőrzést, mert egyrészt a klipjeiteket zömében vidéken, a rohanó világtól távol forgatjátok. Témáitok, szövegeitek, hangszerelésetek is inkább nyugtató hatású, „csendes vizeken” evező, semmint pulzusgyorsító, hatásvadász pörgetések.

Ez nem annyira tudatos. A szövegeket Norbi írja, a dallamot is ő társítja hozzá. Ez ő igazából, de amilyen ő, nagyjából olyanok vagyunk mi is. A dalok tempója vagy közös, vagy általa megálmodott hangszerelési formának a gyakorlatba ültetése. Nincs előre meghatározott tematika, hangszereléstípus sem. Sok lassú dal után persze jöhet egy tempósabb. Próbálunk, amennyire lehet, az önmagunk urai lenni, és azt csinálni, amit éppen érzünk.

Mi a munkamenet, hogyan készül el nálatok egy dal?

Ahogy említettem, Norbi megírja a szöveget és az alapdallamot, aztán néha arra is van ötlete, milyen köntösbe kellene ezt becsomagolni. A következő lépésben az öccse stúdiójában dolgoznak. Miután kész az első demóverzió, megmutatják a zenekar többi tagjának, majd már együtt dolgozzuk át, gyúrjuk tovább a dalt a stúdióban, hogy tökéletes legyen.

Gyakran vonultok el a világ zajától?

Nagyon szerencsés helyzetben voltunk, mert a szülőföldünk és a magyar főváros közti távolságot igyekeztünk úgy áthidalni, hogy nyaranta bérlünk egy balatoni házat. Idei lesz a negyedik nyár, amikor egy házban lakunk, és a nagy fesztiválszezonban innen indulunk, és itt is töltődünk fel. Mi nemcsak kollégák vagyunk a zenében, hanem szoros barátság is összefűz minket.

Melyek voltak a mérföldkövek a zenekar életében?

Nagyon sok ilyen volt, mindenhol megfordultunk már. De kiemelném az első müpás fellépésünket ezelőtt három évvel, ez volt az első akusztikus koncertünk. 2019-ben már a nagyteremben játszottunk egy szimfonikus zenekarral. Ezek fontos pillanatok voltak. Ilyen még az első Budapest-parkos koncertünk, a Kiscsillag előzenekara voltunk. Aztán az első saját szervezésű koncertek, a nagyszínpados fellépések, az első teltházas A38 stb. Elevenen él bennem az az emlék is, amikor a marosvásárhelyi diáknapokon ötezer ember előtt léptünk fel. Izgultam a fellépés előtt, de aztán megtapasztaltam, hogy ha az emberek ismerik a dalaidat, miattad vannak ott, az minden mást feledtet.

Miskolchoz milyen emlékek, élmények fűződnek? 

Háromszor léptünk fel nálatok, első alkalommal egy szabadtéri rendezvényen. Nagyon sokan még nem voltak a koncertünkön, de egy idősebb pár a végén odajött a zenekarhoz, és átadtak öt üveg kiváló minőségű pálinkát. Az úriember saját főzése volt, azóta sem kóstoltunk olyan finomat, tényleg prémium anyag volt (nevet). Kétszer voltunk aztán az egyik belvárosi szórakozóhelyen is, a második alkalommal már teltház volt. Ekkor mutattuk be a harmadik lemezünket.

Szombaton este 20:45-től láthat titeket a közönség a Villanyrendőr Színpadon. Mivel készültök, mit hallhatunk majd tőletek?

Egy viszonylag friss repertoárral készülünk. Minden év elején az A38-on kezdjük a koncerteket, erre egy új koncepcióval, repertoárral szoktunk készülni, új impróval, új átkötésekkel. Eljátszunk néhány régóta nem játszott dalt is. Ezt lesz idén. A miskolciak az elsők között fogják hallani ezt a műsort.

Idei évi tervek?

Folyamatosan dolgozunk, most is van egy új dalunk, amihez a közeljövőben forgatunk klipet. Dolgozunk aztán egy szimfonikus lemezen, remélhetőleg hamarosan kész lesz ez is. Nagyon készülünk a Budapest-parkos koncertünkre, ami már most tudott, hogy teltházas lesz. Ezzel kezdetét veszi a nyári fesztiválszezon. Aztán tartunk egy rövidebb szünetet, amikor szeretnénk elmenni a Nyugat-európai diaszpórába koncertezni, de ez még inkább csak erős terv. Aztán amennyire az időnk engedi, írjuk a dalokat, stúdiózunk, 2021-ben pedig szeretnénk kiadni a negyedik nagylemezünket. Szeretjük hamar kiengedni az új dalokat, és hagyni, hogy éljék a saját életüket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!