Ugrás a tartalomra

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

minap.hu / agroinform.hu
Utoljára módosítva
2023. december 04. hétfő 11:13
Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt ötezer, az ezüstfenyőt hatezer, míg a nordmann fenyőt nyolcezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu.
Fotó: Juhász Ákos (2021)

A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában öt százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek.

A nordmann fenyő métere hatezer-nyolcezer forint, az ezüstfenyőé ötezer-hatezer forint körül, a lucfenyőé négyezer-ötezer forint között alakul majd.

A vásárlók ötvenkét százaléka tervez legalább hét ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül huszonhárom százaléknyian terveznek tíz ezer forintnál nagyobb kiadást.

A felmérésből kiderül, hogy a vásárlók általában a másfél-két méteres fákat keresik. Hiába a legdrágább, a nordmann fenyő még mindig tartja népszerűségét: nagyon kellemes az illata és lassan hullajtja el a leveleit. A lucfenyő árával és jellegzetes illatával fogja meg a vásárlókat, igaz, ez hagyja el a tűleveleket a legkorábban. Sokan kedvelik az ezüstfenyőt, mert bár szúrós, illata tartósabb, mint a lucé, és tovább marad szép.

A felmérés szerint negyvenhét százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

A válaszadók huszonhat százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor. Ebben a körben a válaszadók negyven százaléka a környezetvédelmet jelölte meg, harminc százalékuk a többszöri felhasználhatóság miatti árelőnyt említette, míg huszonkét százalékuk a lehulló tűlevelek hiánya miatti tartósságot és tisztaságot emelte ki.

Magyarországon ma hatszáz-hétszáz családi gazdaság termeszt háromezer-háromezerötszáz hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi - ismertette az Agroinform.hu.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!