Ugrás a tartalomra

Miskolc Zöld Kincsei: Tapolcára odateleportált úgy 100 éve két mocsárciprus

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 04. hétfő 10:03
Ami azért meglepő, mert az Észak-Amerikából származó faj a mocsaras, nedves vidékeket kedveli, amik pont nincsenek azokon a részeken, ahol élnek. Márpedig mindketten nagyjából 100 éve ott állnak Miskolctapolcán és szépen nőnek. Egyikük az egykori Juno szálloda előtt, míg párja a Szathmáry Király Pál utcán.

A Juno előtti példány mintegy 23 méter magas és közterületen áll, míg a Szathmáry Király Pál utcán növekvő társa körülbelül 22 méter – egy magáningatlanon tengeti napjait.

Az Észak-Amerikában őshonos mocsárciprus több évezredes fafaj, amely valamikor az 1500-as években jutott el Európába – tudtuk meg Czifrusz Natáliától, Miskolc főkertészétől, aki azt feltételezi, hogy amikor a tapolcai park növényvilágát kialakították, akkor kerülhetett a város több pontjára ebből az „idegen” fából.

Fotók: Horváth Csongor

„A mocsaras vidéket kedveli, nagyon jól bírja, ha lóg a lába a vízbe. Ilyen életkörülmények között fejlődik megfelelően” – folytatta, majd adta is magát a kérdés: akkor hogyan élnek meg Miskolctapolca olyan részein, ahol körülöttük nem éppen ilyenek a természeti adottságok.

„Szemmel láthatóan egészségesek, jól fejlődnek, a koruknak megfelelő állapotban vannak, és az extrém körülményeket is jól viselik” – utalt arra a főkertész, hogy közművek és betonfelület veszi őket körül, egyikük pedig domboldalon növekszik. Ez is jól mutatja, hogy nagyon jól alkalmazkodik a faj. A tapolcai parkrendszer részeként, a Békás tó mellett ugyancsak találhatóak mocsárciprusok, azonban ott barátságosabbak számukra a körülmények.

A Szathmáry Király Pál utcán álló példánynak egyébként korábban letört a csúcsa, de az aztán annak rendje és módja szerint visszanőtt. Ez is jól mutatja, hogy mennyire életképes a fa.

Érdekességként jegyzi meg a főkertész, hogy „gyökérbabái” vannak a fajnak. Ezek olyan légzőgyökerek, amik gyakran ki is bukkannak a talajból. Mivel odalent eléggé kevés a levegő, ők ezeken keresztül is magukba szívják az éltető széndioxidot.

Helyi szinten 1979-ben és 1981-ben nyilvánították védetté a két mocsárciprust. A főkertész szerint mindkét példány 100 év körüli lehet, és ha minden jól megy, többszáz évig elélhetnek.

Még 2009-ben, a Zöld Akció Egyesület munkájának köszönhetően megjelent a Miskolc város helyi jelentőségű védett és védendő természeti értékei című kiadvány, ami a megyeszékhely néhány természeti csodáját listázza. Igyekszünk ezek közül minél többet bemutatni, hogy aki kedvet érez rá, megismerhesse, esetleg meglátogathassa őket, mielőtt még késő lenne.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!