Ugrás a tartalomra

Miskolci cég tör előre a világpiacon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 18. szombat 16:52
A Spinto Hungária Kft. az autóiparban tapasztalt globális nehézségek ellenére is nyereséges tud maradni. (Támogatott tartalom.)

Az autóipart a változó trendek uralják. A robbanómotort fokozatosan szorítja ki a piacról az elektromos meghajtás. Emellett az alkatrészek ellátása is akadozik, a globális chiphiány az autóipar legégetőbb problémájává nőtte ki magát. Ilyen körülmények között talpon maradni egy rég működő, stabil vállalatnak sem könnyű. A miskolci székhelyű Spinto Hungária Kft. fiatal cégként is növelni tudta árbevételét minden nehézség ellenére. A világpiaci helyzetről és a Miskolcon folyó munkáról Pócs János ügyvezető beszélt lapunknak.

– A cég 2018 szeptemberében indult. 90 fős dolgozói létszámmal működő, magas technológiai hozzáadott értéket képviselő szerszámgyár vagyunk. Az első időszakban komoly kihívásokkal néztünk szembe: egyszerre kellett érvényesülnünk a piacon és csapatot építeni. Ennek ellenére 2019-től minden évben megdupláztuk a bevételünket. Ezt a célt nagy valószínűséggel idén is sikerül elérnünk.

Jövőre 8 millió euró feletti árbevételt tervez a cég.

– A chiphiány hatással van a gyártásra, így a piacon csökkent a kereslet a szerszámok iránt. A 2019-es koronavírus-válság sem segített: nagyban csökkent a vásárlói kedv, az emberek nem vettek új autót.

Pócs János szerint egy év alatt a világon nagyjából 90 millió új személygépjárművet értékesítenek. Ezeknek a 80-85 százalékát még mindig robbanómotorral szerelik, de lehet látni már a számok terén is a változó trendeket.

– A megemelkedett energiaár beépül az alapanyagok árába, ezzel az autókéba is. A CO2-kibocsátással kapcsolatos törvények által szabott értékhatárok betartása is nehéz. A kvótán felüli kibocsátás miatt kapott büntetést sem mellényzsebből fizetik a gyárak, hanem a vásárlókra terhelik. Számos kísérletet folytatnak jelenleg is a fenntarthatóbb energiatárolás megoldására, valamint jól tárolható, szállítható, gyorsan tankolható üzemanyag előállítására. Ebbe az univerzumba lépett be a Spinto, mint autóipari szerszámgyártó cég.

– A fent említett nehézségekkel terhelt időszakot kutatással, fejlesztéssel töltöttük. A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának Öntészeti Intézetével dolgozunk a szerszámok hűtésének tökéletesítésén. A cél, hogy hatékonyabb legyen a gyártási folyamat, kevesebb selejt keletkezzen.

A cég a globális tényezők dacára is bővül.

– A térségen belül kevés a konkurensünk, kevesen tudnak olyan méretű szerszámokat, mint mi. Legközelebb talán Németországban. Emellett nagyon jó tapasztalatunk van a fiatalokkal kapcsolatban. A műszaki szakközépiskolákból érkező dolgozóinkkal és az egyetem duális képzésében résztvevő hallgatóival is nagyon meg vagyunk elégedve. Elmondható, hogy azok számára, akik Miskolcon most közép- vagy felsőfokú végzettséggel kikerülnek a munkaerőpiacra, versenyképes alternatívát tudunk biztosítani – mondta a Spinto ügyvezetője.

www.spintohungaria.com

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!