Ugrás a tartalomra

Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK) – Újrahasznos megoldások

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 25. péntek 14:16
Újabb elemmel bővül Miskolc hulladékgazdálkodási rendszere, pénteken megnyitotta kapuit a miskolci lakosok számára a hulladékok keletkezését megelőző Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK), melynek célja, hogy a mai fogyasztói társadalomban feleslegessé vált használati tárgyak ne a hulladékok közé, a környezetet terhelve lerakásra, hanem mások örömére is, „újra használatba” kerülhessenek.
Mocsári László képgalériája!

Sokszor esik szó a hulladékok szelektív gyűjtéséről, azok újrahasznosításáról, viszont az igazi megoldás az, amikor hulladék nem is keletkezik. A mai fogyasztói társadalomban folyamatosan ránk zúduló árumennyiség miatt a háztartásokban nagyon sok tárgy gyorsan cserélődik, mert mindig van újabb, vagy divatosabb, ami miatt a régiek hulladékká válnak. Emellett természetesen megjelennek leginkább a gyerekekhez kötődő termékek, amit a gyors növekedés miatt már nem tudunk használni.

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, hogy a lomjainktól megszabaduljunk. Vagy a kukába dobjuk, vagy a házhoz menő lomtalanítás keretében megválunk tőle. Sokszor végig se gondoljuk, hogy ami számunkra felesleges, más számára még hasznos lehet, vagy újragondolva annak funkcióját, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat.

A feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik, nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasznosulnak.

A Mirehu Nonprofit Kft. ebben szeretne egy kapocs szerepet játszani az újrahasználati központ megnyitásával.  A MÚK-ban a lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat regisztrálás után, míg a tárgyak elvitelére szintén regisztrálás után a csekély raktározási díj készpénzes megfizetése után van lehetősége a vásárlóknak. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek legyenek, azok eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatóak legyenek. 

A MÚK-ban a használati tárgyak tematizálva kerültek csoportosításra. Bárki által leadhatók az alábbi tárgyak:

  • lakberendezési tárgyak, bútorok,
  • sporteszközök pl. kerékpár, labda, roller stb.,
  • konyhai eszközök,
  • könyvek,
  • feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök

Az újrahasználati központ nyitókészlete a házhoz menő lomtalanításokból és a hulladékudvarokba beszállított tárgyakból került kiválogatásra. A MÚK küldetése az, hogy minél többen, minél nagyobb mennyiségben hozzanak be, ajánljanak fel tárgyakat azért, hogy másokon segíteni tudjanak, ezáltal jelentősen csökkentve a keletkezett hulladékok mennyiségét.

Az újrahasználati központ a MiReHu Nonprofit Kft. 3527 Miskolc, József Attila utca 65. szám alatt található telephelyén került kialakításra, egy már nem használt épületszárnyban. Ezzel a funkcióval az újrahasználat az épület tekintetében is megvalósul, új lehetőséget adva egy korábban lebontásra ítélt épületnek.

További hírek

Olvasnivaló