Ugrás a tartalomra

Miskolcon újra működik a diákönkormányzat!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 14. csütörtök 20:15
Hosszú hónapok előkészítő munkája után csütörtökön megalakult a Miskolc Városi Diákönkormányzat az SZMSZ elfogadásával és a vezető tisztségviselők megválasztásával. Egy régi hagyomány éledt ezzel újjá, amelynek következő lépése október végén a diákpolgármester-választás lesz.

Stílszerűen a városháza közgyűlési termében gyűltek össze a miskolci általános és középiskolai DÖK-delegáltak, hogy aláírásukkal elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot (SZMSZ), majd megválasszák az elnökség tagjait.

Fotó: Juhász Ákos

Az előkészítés régóta megkezdődött. Erről Szarka Dénes önkormányzati képviselő, a kezdeményezés támogatója beszélt. Még a nyáron DÖK-táborban edződtek demokráciából az ifjú képviselők, szeptemberben pedig közösen határozták meg a kereteit a megalakítandó diákönkormányzatnak: név, felépítés, célkitűzések… Ebből született meg a most elfogadott SZMSZ.

A város ifjúságpolitikájában mérföldkőnek nevezte az új testület létrejöttét. Az egyik mindenkori fő cél, hogy növekedjen Miskolc megtartóereje, azaz minél kevesebben hagyják el a települést. Ennek a fiatalokat megcélzó egyik eszköze a diákönkormányzat, hiszen azáltal, hogy képviselik kortársaik érdekeit és igényeit a döntéshozók előtt, elindíthatnak olyan kezdeményezéseket, amelyek által valóban jobb lesz fiatalnak – majd felnőttnek – lenni a városban – tudtuk meg Szarka Dénestől.

Az SZMSZ kidolgozása során; Fotó: Beregi László

A képviselő úgy látja, hogy az utánpótlás készen áll a feladatra. „Szeretnénk minden segítséget megadni nekik. Bár megkapták a kezdő lökést, ez egy alulról szerveződő és az ő céljaikat megvalósító szerveződés kell legyen” – utalt arra, hogy a miskolci önkormányzat nem akar beleszólni a működésbe, habár támogatja azt.

Varga Andrea alpolgármester hozzátette, hogy a DÖK fontos szerepet kap majd a rendes közgyűlésben és például az Ifjúsági Tanácsban is: véleményezési joga lesz a testületnek minden, a fiatalságot érintő kérdésben.

Aláírásukkal hitelesítették az SZMSZ-t; Fotó: Juhász Ákos

Veres Pál polgármester üdvözölte a kezdeményezést, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy "sokan azt hiszik, a képviselőség hatalom, azonban nem az, hanem a szó legklasszikusabb értelmében vett szolgálat!". Egyebek mellett ezzel az intelemmel kívánt jó munkát a megalakuló grémiumnak.

A Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda delegáltjaként érkezett a városházára Idesz Márk. Azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert a fiatalok számára élhető Miskolcot szeretne, a diákönkormányzat előnyét pedig abban látja, hogy egy összekovácsolódott csapattal megtanulják kezelni a dolgokat, ami nekik jó buli – utalt arra, hogy együttműködve, közösen elsajátítják a demokratikus működés alapjait és közben még jól is érzik magukat.

Az ifidemokrácia következő lépéseként október 22-én diákpolgármestert választ a MiDÖK, akit október 23-án, ünnepélyes keretek között iktat be a város.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!