Ugrás a tartalomra

Nánási Zoltán képviseli Magyarországot a dubaji gokart-világbajnokságon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 16. szerda 19:39
A miskolci fiatal csupán néhány éve gokartozik, ám ezalatt olyan sikereket ért el, melyekről sokan évtizedek alatt is csak álmodnak.

Nánási Zoltán képviselheti Magyarországot jövő februárban a 2021-es gokart-világbajnokságon, melyet Dubajban rendeznek meg. A miskolci srác elmondása szerint ebben az évben hazánk egy kvótát kapott a világversenyre, ezt nyerte el ő. „A dubaji VB-n ráadásul sem magyar csapat, sem juniorversenyzőnk nem indul. Lesz ugyan még egy magyar nemzetiségű versenyző, ő azonban olasz színekben fog versenyezni” – mondja el érdeklődésünkre Zoli.

A miskolci fiatal egyébként a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának hallgatója, és - bár a fenti sorok tükrében szinte hihetetlennek hangzik - gokartba körülbelül hat éve ült először.

- A technikai sportok világába egy csoporttársamnak köszönhetően csöppentem bele, aki szabadidejében egy miskolci gokartpályán dolgozik. Egyszer meghívott, próbáljam ki, és mivel mindig is szerettem a versenysportokat, tulajdonképpen sokat nem is kérettem magam. Aztán az első körök után annyira megtetszett a gokartozás, hogy elkezdtem rendszeresen kijárni, próbálgattam magamat. Később úgy gondoltam: versenyeken is megmérettethetném magam, persze ekkor még csak hobbicsapatokban, hobbiversenyeken. Hobbiként gondoltam erre az egészre – teszi hozzá.

Megvan a tehetség

Rövid idő alatt kiderült: rosszul gondolta. Minden tehetsége megvan ugyanis ehhez a sporthoz. „Már a legelső versenyen a harmadik helyre juttattam a csapatomat, köszönhetően annak, hogy nekem sikerült teljesítenem a legjobb időt. Később aztán egyéniben is kipróbáltam a versenyzést, és többnyire így is dobogós helyeken végeztem” – meséli.

2016-ban, vagyis egy évvel azután, hogy Zoli versenyezni kezdett, az egyik szövetség hivatalos versenypályaként ismerte el a Miskolci Gokart Arénát. Ez azért bizonyult fontos momentumnak a fiatal életében, mert innentől kezdve az ott elért eredmények a világranglistára is felkerültek.

- Ha már házhoz jött ez a lehetőség, eldöntöttem, hogy mindenképp jó lenne kijutni a szövetség világbajnokságára, amit 2017-ben Párizsban rendeztek meg. Ez szerencsére sikerült is – idézi fel első komolyabb sikerét.

2018-ban aztán úgy döntött: egyéniben is kipróbálná magát, és hogy ez az álma is megvalósuljon, ezért innentől kifejezetten olyan versenyeken vett részt, amelyeken elegendő pontot gyűjthet ahhoz, hogy kijusson az egyéni VB-re. Azon a versenyen Nánási Zoltánon kívül még három magyar pilóta mérette meg magát, közülük a miskolci fiú végzett a legjobb helyen, ő 14. lett.

- Ezen annak idején én is meglepődtem, hiszen tisztában voltam vele, hogy olyan profi versenyzőkkel kell megküzdenem, akik gyermekkoruk óta gokartoznak, míg én húsz is elmúltam, mikor elkezdtem versenyezni. Ennek ellenére is sikerült, sőt annak idején azt mondták, a helyezésem valószínűleg egy jó ideig a legjobb magyar eredmény lesz ebben a kategóriában – idézi fel a korábbi világversenyt.

Ilyen múlttal a háta mögött korántsem meglepő tehát, hogy Nánási Zoli úgy döntött: elindul a dubaji VB-n. A koronavírus világjárvány azonban – ahogyan minden a világon – a versenyzők felkészülése elé is súlyos akadályokat görgetett. „A tavalyi, körülbelül hatvan versennyel szemben idén mindössze hét versenyt rendeztek meg. Panaszra azonban nincs okom, mert ezek közül ötöt megnyertem, egyszer pedig második lettem. Ezzel az eredménnyel kvalifikáltam magam az egyéni világbajnokságra” – meséli.

Miskolc is támogatja

A fiatal számára külön öröm, hogy a jövő évi világversenyen szülővárosának, Miskolcnak az önkormányzata is támogatja. – Szerettük volna, ha a polgármesteri hivatalban tudnak az eredményemről, ezért e-mailen keresztül küldtünk egy portrét nekik, melyben a versenyzői múltam és eddigi eredményeim is szerepelnek. Nagyon nagy meglepetés volt, hogy rövid időn belül felvették a kapcsolatot velem, behívtak egy személyes megbeszélésre, ahol kiderült, szeretnének betekintést nyerni egy egyéni technikai sportoló világába, főleg így nemzetközi szinten. A megállapodás értelmében a támogatásért cserébe én Miskolcot népszerűsítem majd: a ruhámon és a sisakomon is rajta lesz Miskolc logója – meséli Zoli, aki fontosnak tartja megemlíteni Porcs Dániel sportreferens és Borkuti László önkormányzati képviselő nevét, mert nélkülük nem talál egymásra a versenyző és az önkormányzat.
Kiemelte még: a felkészülést, vagyis a vezetéstechnikát és a pálya megismerését Janecskó Adrián gokartedző segítségével fogja elvégezni, és bár a járvány miatt itt is nehezített a pálya, biztos benne, hogy sikeres munkát végezhetnek együtt.


Nánási Zoltán hozzátette tervei szerint a gokartnak és a versenyzésnek a későbbiekben is fontos szerep jut majd az életében, viszont nagy hangsúlyt fektet jelenlegi tanulmányainak befejezésére is, sőt, még tovább képezni magát, hogy az életben megállja a helyét.

További hírek

Olvasnivaló