Ugrás a tartalomra

Napokon belül beköszönt a valódi tavasz

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. március 18. szombat 08:22
A népi hiedelem szerint Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget. Idén beválik a jóslat.
Fotó: Juhász Ákos

Az ilyenkor teljesen szokványos szeszélyes, bolondos időjárás ellenére hétvégén tavaszias időjárás várható számottevő csapadék nélkül. Idén tehát beigazolódni látszik a magyar népi időjárás-megfigyelése, miszerint legkésőbb március 21-én, Benedek napján, beköszönt a tavasz.
- Sándor, József, Benedek meleget hoz majd. A hőmérséklet maximuma 15 és 20 fok közé áll be, ami a jövő hét első felében lesz jellemző – nyilatkozta a minap.hu-nak Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusa. Az előrejelzések szerint Sándor napján, azaz szombaton, gyengén felhős, napos, száraz idő várható élénk széllökésekkel. Napközben 15 fok közelébe melegedhet fel a levegő, bár reggelente még gyenge fagy is lehet. Vasárnap, vagyis József napján, bár megnövekszik a felhőzet, a hőmérséklet egy-két fokot továbbemelkedhet. Benedek napján is hasonló lesz a helyzet, de helyenként záporok is előfordulhatnak.

A jövő héten pedig továbbmelegszik majd a levegő.
– A tavasz gyakorlatilag a hőmérséklethullámzásokról szól. Ilyenkor, március első felében a legnagyobb a sarkvidék környékén a hideg légtömeg kiterjedése, ugyanakkor egyre hosszabbak a napok, a nap is melegebben süt, és a trópusok felől érkező meleg légtömeg is egyre közelebb van hozzánk. Az egymáshoz közel kerülő hideg és meleg légtömeg nagy légnyomáskülönbséget okoz, amely gyakran viharos erejű szeleket eredményez. Innen a tavaszra jellemző „böjti szelek” népi elnevezés – nyilatkozta Kovács Attila.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusa az év eddigi időjárási körülményeit mezőgazdasági szempontból kedvezőbbnek nevezte, mint az ezt megelőző néhány évét. – Most például a tavalyitól azért jobb a helyzet, mert a decemberi és januári esőzések következtében a talaj mélyebb rétegei is megteltek nevességgel. A légáramlás sem a hideg, száraz levegőt szállító északkeleti irányú, ami a hónap végéig már jó eséllyel nem is vált át erre. A nyugatról érkező időjárási frontok pedig hoznak valamennyi csapadékot, így kisebb a valószínűsége, hogy a most kellően nedves talaj gyorsan kiszáradjon. Kedvezőbb a helyzet Borsodban azért is, mert itt jellemzően mindig hűvösebb van, mint az ország más területein, ami miatt egy kicsit később indul meg a növények fejlődése, így a növények kevésbé vannak kitéve a szélsőséges tavaszi lehűléseknek – fejtette ki a meteorológus.

További hírek

Olvasnivaló