Ugrás a tartalomra

A nélkülözés legintimebb kérdése: mi kerüljön a táskádba? 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. január 14. péntek 15:50
Még fél hónapon át tehetünk a menstruációs szegénység ellen. Legalábbis kampányszerűen: az erre fókuszáló #nemluxustáska társadalmi akciója ugyanis ezekben a hetekben is zajlik. 
Fotó: nemluxustaska.hu

Vegyünk egy viszonylag jó állapotban lévő táskát, amit már nem hordunk, majd töltsük meg olyan higiénés termékekkel, melyeknek mi is örülnénk, és ami nem megy luxusszámba, majd mindezt adjuk le az arra kijelölt átvevőpontokon! Nagyjából ennyi a teendőnk akkor, ha csatlakozni szeretnénk az éppen futó kampányhoz. Minderre a mozgalom először 2019 elején buzdított idehaza – majd a tavalyi járványügyi lezárások miatt elmaradt kezdeményezés idén kapott új lendületet.  

Ezt az anyagilag – lássuk be: az átlag- és/vagy mediánkeresetre vetítve – túl nagy megerőltetést nem jelentő pluszkiadást a legtöbben meg tudnánk finanszírozni, kevesen titulálnák luxusköltekezésnek. Pláne úgy, hogy a tárgyalt pár ezer forintos tételre csupán minden tizenkettedik fizetésünkből kellene elkülönítenünk. Egy ritkásabban szőtt szociális hálóval bíró társadalomban azonban egy ilyen csomag nemhogy havonta, de jószerivel évente is luxusnak számít jó pár hazai háztartásban. 

Szűkölködő nők széles rétegei számára maradnak el az ilyen volumenű bevásárlások | Fotó: nemluxustaska.hu

A január 3. és 31. között zajló kampány ideje alatt a táskákat országosan csak és kizárólag szerdai napokon veszik át a kijelölt gyűjtőpontok, a vírushelyzetre való tekintettel ugyanis a táskáknak “pihenniük” kell mielőtt célba érkeznek. Higiéniai okokból továbbá azt kérik a szervezők, hogy a termékek újak és bontatlanok legyenek – a táska pedig legyen használható állapotban, és ne legyen letörve a cipzárja vagy az akasztója. Létfontosságú cikkek közé sorolják az alábbiakat: egészségügyi szárnyas betét, szappan, tusfürdő, sampon, testápoló, kézkrém, kézfertőtlenítő, fogkefe, fogkrém, dezodor és persze az elmaradhatatlan maszk. 

Személyes üzenet is mellékelhető, amivel az adományozottnak kedveskedhet a felajánló | Fotó: Juhász Ákos

Miskolcon adományozni ezúttal a Széchenyi út 78. alatti Metropol üzletház földszintjének végén található KNM Design boltban is van lehetőség. Kiss-Nagy Magdolna üzletével most először csatlakozott a kampányhoz. Korábban részt vett a mosható pelenkát népszerűsítő és szoptatástámogató nemzetközi figyelemfelhívó kampányokban is. Az év első és második hetében eddig több mint ötven táskát tudott átadni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak, melyből ő maga ötöt töltött meg. Bízik abban, hogy a január 19-én és 26-án beérkező felajánlásokkal együtt elérheti a száz darabot.

– Anyaként és nőként nagy öröm ehhez csatlakozni, mert tudom, hogy a táska tartalma nem pusztán egynapi segítség, nem egy tányér leves – fogalmazott Magdolna, aki igyekszik minél több médiumot felkeresni, hogy egyre több kereskedő, drogériatulajdonos és nagyvállalat döntsön a csatlakozás mellett.

A környezetkímélő, költséghatékony és egészségügyileg is megfelelő megoldást kínáló termékek árusításával foglalkozó kézműves baba-mama boltot olyan tudatos vásárlók keresik fel, akik a babahordozók, -takarók és -cipők mellett fontosnak tartják, hogy szolidaritást vállaljanak nehezebb sorsú nőtársaikkal. 

A KNM Design szerdánként 9 és 16 óra között veszi át a felajánlásokat | A fotó KNM Design Facebook-oldaláról származik

A Magdolna által átvett „tisztasági csomagok” rövidesen a rászorulókhoz is eljutnak. A gyűjtés végén a táskákat a szeretetszolgálat segítségével fogják kézhez kapni a legszorultabb helyzetben élő magyar nők. A személyes gyűjtőpontok mellett egyébként a Foxpost csomagküldő automatái is segítségükre vannak a szervezőknek, így azokon keresztül érintkezésmentesen és ingyen juttathatóak el a táskák.

(Címlapkép a nemluxustaska.hu-ról származik; rajta a gyűjtés hivatalos szervezői: Cserta Szandra, Huszka Ágnes és Kovács-Pálffy Anna)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!