Ugrás a tartalomra

„Nem élhetünk majd ugyanazon kotta mentén”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 05. vasárnap 09:10
Fontos lenne, hogy megértsük a válság üzenetét: az élet úgy nem folytatható, ahogyan eddig, viszont folytatható más utakon-módokon – mondja Szabó-Tóth Kinga szociológus, aki odafigyelésre, magabiztosságra, és a pillanatok megélésére int mindenkit. Interjúnk.
Szabó-Tóth Kinga szociológus: mi lesz a domináns viselkedés?

minap.hu: Közös taps az erkélyeken, szájmaszkot varró nők, szívecskéket, szivárványt ablakukba kitevő anyukák, gyermekek – csak néhány példa a számtalan, közösséget teremtő és megmozgató kezdeményezésből az elmúlt napokból. Kreatív ötleteket szül a veszélyhelyzet?

Szabó-Tóth Kinga (Sz.-T. K.): Többen értékválságos helyzetként jellemzik a mostanihoz hasonló időszakokat a szakirodalomban. A kulcskérdés: a társadalmi rendben bekövetkező bizonytalanságban mi lesz a domináns viselkedés? Jó és rossz gyakorlatok egyaránt elterjedhetnek. Most azt látjuk, hogy az uralkodó és kívánatos magatartás: elindultak a szolidaritás kis, majd nagyobb körei. Nagyszerű kezdeményezések, jó gyakorlatok terjednek el. A kezdeti tagadás és sokkos állapot után az emberek felismerik, hogy egymásra vannak utalva, és ha együtt cselekednek, jobb irányba fordulhatnak a dolgok.

Taps az erkélyen a frontvonalban küzdőkért. „Elindultak a szolidaritás kis, majd nagyobb körei"

minap.hu: Pedig a stresszhelyzet okozhatna „lefagyást”, mozdulatlanságot is…

Sz.-T. K.: Darwintól sokszor idézik, hogy azok maradnak fent, akik a változásokhoz a legjobban képesek alkalmazkodni. Alapvetően társas lények vagyunk, most is megtaláljuk azokat a legjobb utakat, amelyek segítségével nem zéró összegű játszmákat vívunk önállóan, hanem win-win alapon, magunkat és másokat is segítve tudjuk átvészelni ezt az időszakot. A hiány és a stresszhelyzet sok esetben kreatív energiákat szabadít fel, mobilizál, ami segít a megküzdésben. A fenti kreatív törekvések kiválóak, általuk ugyanis úgy érezhetjük: mi vagyunk felül, nem a veszélyhelyzet.

minap.hu: Reméljük, rövid időre csak, de atomizálódik, a lehető legkisebb közösségekre bomlik most a társadalom a találkozások minimálisra szorításával. A családok megerősödhetnek, újra szorossá válhatnak az őket összekötő szövetek?

Sz.-T. K.: Olyan válsághelyzetben, mint a mostani, erős kötéseink közé „szorulunk”. Annyira erős, intim belső tér, mint amilyen a család, semmivel sem pótolható. Még a békeidőben kevéssé jól működő családban is felülírja a veszélyhelyzet a korábbi kisebb-nagyobb sérelmeket. Most közös az ellenség, aki ellen össze kell fogni. Új szerepek alakulhatnak ki; új a napirend, jobban egymásra vannak utalva a tagok. Ilyenkor a külső pszichés sérelmeket, a külvilág veszélyes jellegét erősen kompenzálhatja a családi belvilág. A kevésbé jó légkörű családoknál azonban a feszültség felerősödhet. Ezért kellene minden héten minden gyerekcsoportnak legalább egy face-to face digitális osztályfőnöki órát tartani, hogy az osztályfőnök esetleg észrevegye, ha otthon nem mennek jól a dolgok, illetve a gyerekek legalább egyszer a héten kapjanak egy erős társas támogatást – akár kívülről is.

„Annyira erős, intim belső tér, mint amilyen a család, semmivel sem pótolható"

minap.hu: Akiknek egyedül kell átvészelnie ezeket a heteket, ők milyen belső erőforrásokat mozgósíthatnak?

Sz.-T. K.: Az első és legfontosabb: ilyen embert próbáló helyzetekben ismételgessük magunkban: „nagyobb vagyok, mint a gondjaim”, azaz minden megvan bennem, hogy megbirkózzak velük. A kulcsszó a magabiztosság. A másik: akár fotók nézegetésével felidézhetünk olyan családtagokat, akik hősiesen helyt álltak nehézségek idején. Vagy gondolatban feltehetjük nekik a kérdést: ők most mit tennének a helyünkben? Hogyan viselkednének? Ezzel együtt én arra buzdítok mindenkit, hogy próbáljon nem egyedül lenni, még ebben a korlátozott helyzetben is. Ha idős és/vagy egyedül él, akkor is tudja a kapcsolatot tartani hozzátartozóival, szeretteivel a digitális eszközök segítségével. Időről időre álljon ki a teraszra, erkélyre, és kerti munka most is végezhető. A hajnali madárcsicsergés lélekemelő, de bizonyított tény az is, hogy a háziállatok jótékonyan hatnak a bezártságból és egyedüllétből fakadó helyzetekben. Ha szorongásaink túlnőnek rajtunk, akkor pedig nagyon sok pszichológus és mentálhigiénés szakember elérhető telefonon, vagy más formában. Abból is erőt meríthetünk, hogy ez a válság nem tart örökké, vége lesz egyszer. Illetve még egy dolgot tehetünk: ahogyan bezárt helyeken a centit vágják az emberek, mi is tehetünk így: nem az egészet nézzük egyben, hanem a mában kezdünk el élni, így, ha a pillanatot ragadjuk meg, jobban tudunk boldogulni. Mindig hasznos, ha keressük az olyan tevékenységeket, amelyek örömöt jelenthetnek. Soha nem késő megtanulni valamilyen új receptet, vagy valamilyen kézművességet. Ezekre jó az online tér.

Gável Erika maga készíti a szájmaszkokat. „Mindig hasznos, ha keressük az olyan tevékenységeket, amelyek örömöt jelenthetnek"

minap.hu: Részekből tevődik össze az egész, a társadalom milyenségét az adja, hogyan élnek az egyének, a családok. Tudatosabban, tervezőbben, egymásra jobban odafigyelve élhetünk majd a krízis után?

Sz.-T. K.: Nagyon hiszek abban, hogy az ember alapvetően jó és fejlődőképes, és hogy a társadalom is képes megújulni, jó irányba változni. Fontos lenne, hogy megértsük a válság üzenetét (ha van ilyen, szerintem van): az élet úgy nem folytatható, ahogyan eddig, viszont folytatható más utakon-módokon. Az ember és közösségek életében bekövetkező válságokban mindig ott rejlik a megújulás lehetősége akkor, ha a közösségek felismerik: mi az, amit máshogyan kellene tenni, mint korábban. Jung azt mondja, az életed délutánját nem élheted ugyanazon recept szerint, mint a délelőttöt, de attól még lehet nagyon tartalmas és szép. Ugyanígy, a válság után sem élhetünk majd ugyanazon kotta mentén, mint előtte. Az élet élethosszig tanulható, érdemes nem megrekedni benne, és mint a rossz, megakadt bakelitlemez, unos-untalan ugyanazon a nem működő tekervényen haladni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!