Ugrás a tartalomra

Nem gondolkozott, cselekedett – kitüntették a hős miskolci buszsofőrt

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 15. hétfő 16:04
„Örülök, hogy itt dolgozik nálunk” – ezzel köszöntötte az MVK vezérigazgatója Kiss Károly Zsoltot, aki szolgálat közben megakadályozta, hogy egy idős asszonyt kiraboljanak.

A miskolci közlekedési vállalat sofőrje 5 éve dolgozik az MVK-nál. Demeter Péter vezérigazgató precíz, fegyelmezett munkatársként írta le, akire nem volt még panasz. Most pedig egy olyan oldalát is megmutatta, ami megfogalmazása szerint „belső indíttatásból ered”: helyzetfelismerés, bátorság, tettrekészség.

– Rengeteg pozitív üzenetet kaptunk az utasoktól, és a kollégák is nagyon büszkék Károlyra – tette hozzá.

Fotó: Végh Csaba

A társaság sofőrjét hétfőn emlékplakett-tel és pénzjutalommal is elismerte a bátor kiállásért.

Mint arról a minap.hu és a Miskolc Televízió elsőként beszámolt, rablást akadályozott meg a miskolci buszsofőr, aki éppen az egyik 21-os járatot vezette múlt pénteken, amikor az Újgyőri piacnál arra lett figyelmes, hogy egy idős, bottal járó asszonyt rángatnak és a táskáját próbálják elvenni. A buszvezető azonnal lassított, majd kiszállt és elkergette az elkövetőt. A rablónak nem volt szerencséje, a sofőr ugyanis korábban Irakban szolgált.

– Már a piros lámpánál észrevettem, hogy a férfi készül valamire. Vártam, hogy váltson a lámpa, előre megterveztem, hogy az úton keresztbe megállítom a buszt, nehogy véletlenül az arra közlekedő autók közé keveredjen valaki, és, hogy a busz kamerái vehessék az esetet. Messziről is dudáltam egyébként, de ezt sem vette észre a támadó. Aztán leszálltam, és megakadályoztam, hogy elvegye a néni táskáját. Ilyenkor arra gondol az ember, hogy mi lenne, ha a saját szüleit, nagyszüleit érné hasonló eset. Tudtam, hogy nem történhet meg, nem engedhetem, hogy a néninek baja essen – fogalmazott Kiss Károly Zsolt.

Egyébként nem ez volt az első eset, amikor rablási kísérletnél közbelépett, korábban már történt vele hasonló. – Bő 10 éve, karácsony környékén történt. Otthon tévéztem a feleségemmel, amikor sikoltozást, segítségkérést hallottunk. Ahogy voltam, mackónadrágban, egy szál pólóban, papucsban kiszaladtam. Egy néni mondta, hogy ki akarták rabolni, fojtogatták, az elkövető pedig elszaladt volt. Sikerült elkapnom, és feltartottam addig, amíg a rendőrök ki nem érnek.

Az elkövetőt a rendőrség már őrizetbe vette, és egy hónapra elrendelte a letartóztatását. A hős buszsofőr számára egy kicsit szokatlan, hogy sokan megismerik és gratulálnak neki – mint láthattuk, nem érdemtelenül.

További hírek

Olvasnivaló