Ugrás a tartalomra

Nem várt a bíróság: kivégezték Lisa Montgomeryt

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 14. csütörtök 10:10
A négygyermekes családanya rémtörténetbe illő gyilkosságot követett el. Bár a védelem szerint mentális állapota miatt nem lehet kivégezni, szerda hajnalban megkapta a méreginjekciót.

Szerda hajnalban kivégezték azt az 52 éves amerikai nőt, akit 2007-ben ítélték halálra Missouriban, miután a bíróság bűnösnek találta egy horrorfilmeket idéző gyilkosságért - írja a Washington Post. Az ügy az utolsó pillanatig jogi útvesztő volt: Lisa Montgomery órákkal a végrehajtás előtt kapott haladékot kedden, miután egy szövetségi bíró Indiana államban meghallgatást rendelt el az ügyében.

Egszerre tragikus és hátborzongató

A nő a vád szerint elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot, majd sajátjaként vitte haza a kicsit.

Védői a Montgomery mentális állapotára hivatkozva kérték a döntés enyhítését, igyekeztek bebizonyítani, hogy a néggyermekes csaldádanya alkalmatlan a kivégzésre: gyermekkorában megerőszakolta a mostohaapja, emellett sok egyéb báéntalmazást, megaláztatást kellett elszenvedni, amelyek hatására súlyoson megbomlott az elméje. A döntés nem egyéni megítélés kérdése: a nyolcadik alkotmánykiegészítés megtiltja az olyan emberek kivégzését, akik, mint az ügyvédei szerint Montgomery, nem képesek felfogni, miért végzik ki őket.

Álterhesség és gyilkosság

A nő, bár első férjének szült négy gyermeket, második férjétől is szeretett volna teherbe esni, sikertelenül: korábban ugyanis műtéti úton kiégettette a petevezetékét. Ennek ellenére egy idő után újra bő ruhákban járt, és mindenkinek azt híresztelte, hogy terhes. Ezek után követte el a horrorfilbe illő gyilkosságot. A halott anyja hasából kivágott gyermek egyébként - a hírek szerint - jól van, édesapjával él.

Különleges ügy

A világsajtó is nagy figyelemmel kísérte az esetet, aminek pikantériája az, hogy

míg Donald Trump, jelenleg hivatalban lévő elnök teljess mellszélességgel kiállt a halálbüntetés mellett, addig Joe Biden, akit január 20-án iktatnak tisztségébe, korábban azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést. 

Lisa Montgomery ügye azért került szövetségi szintre, mert a bűncselekmény elkövetése, a gyerekrablás során államhatárt lépett át. A szövetségi halálbüntetés létezése egészen a legutóbbi időkig jórészt feledésbe merült már az Egyesült Államokban, olyan sokáig nem hajtottak végre egyetlen ilyen ítéletet sem. 2020 nyara előtt az utolsó szövetségi kivégzés 2003-ban volt.

Lisa Montgomery órákkal a végrehajtás előtt kapott haladékot kedden, miután egy szövetségi bíró Indiana államban meghallgatást rendelt el az ügyében. A végső döntés a legfelsőbb bíróságé volt: semmissé nyilvánították a halasztást, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az igazságügyi minisztérium célja, a kivégzés végrehajtása elől.

Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban. A kivégzést méreginjekcióval hajtották végre.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!