Ugrás a tartalomra

Önjáró robot segíti a vírus elleni védekezést a Semmelweis Egyetemen

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. május 20. szerda 11:18
A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a robot az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes külső klinikai tömb tisztán tartásában is.
Mint írták, a Dániából beszerzett, csaknem harmincmillió forintba kerülő fertőtlenítő robot a napokban állt munkába. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában.

Fotó: Semmelweis Egyetem

A robot által használt UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust - köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is - másodpercek alatt képes inaktiválni - tudatta az egyetem.
A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. Az úgynevezett betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgen osztály gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.
A robotot a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. vásárolta, a vételár felét a száz százalékban magyar hi-tech cég, a másik részét az alapítvány fizette.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!