Ugrás a tartalomra

Online konzultációt tartott a képviselő-testület

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 17. csütörtök 17:00
A megszokott havonkénti közgyűlési ülések helyett online konzultációt tartott csütörtökön a miskolci képviselő-testület.

A tényleges gyűlést a hatályos karanténszabályok és járványügyi fenyegetés teszi lehetetlenné, a törvény pedig az önkormányzati testület teljes feladatkörét a polgármesterre bízza. Veres Pál polgármester azonban úgy határozott: az egyszemélyi döntéseket is a miskolci képviselőkkel egyeztetve hozza meg.

Fotó: Juhász Ákos

Akik részt vettek az online lebonyolított beszélgetésben – képviselők, a hivatal tisztségviselői –, végigtárgyalták a csütörtökre rendelt napirendi pontokat. A közérdeklődésre számot tartó témák közül említendő: pályázatot ír ki a fenntartó önkormányzat a Csodamalom Bábszínház vezetői posztjára, a jelenlegi vezető megbízatása ugyanis fél év múlva lejár.
Szóba került továbbá, ahogy néhány hónappal ezelőtt a közgyűlési ülésen is, a Miskolc egyes övezeteiben tapasztalható prostitúció kérdése. A javaslatot előterjesztő képviselő, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, Badány Lajos elmondta, jelenleg még mindig az a helyzet, hogy a településen jószerével mindenhol engedélyezett az „üzletszerű kéjelgés”. Ha viszont kijelölnének egy úgynevezett türelmi zónát, akkor a jelenséget oda lehetne visszaszorítani, és például az ő választókörzetéből, a selyemréti városrészből el lehetne kezdeni kiszorítani. A türelmi zóna javasolt helyét a rendőrség és a szexmunkások érdekvédelmi szervezete is elfogadhatónak tartja: a Szinva utca 2. és a Fonoda utcai híd közötti sávról van szó, ami nem lakott terület. A kérdésben a döntéshozatalt azonban elnapolták, mondván, a közvéleményt foglalkoztató és megosztó ügyről van szó, amit szerencsésebb lesz előbb lakossági fórumokon, illetve majdan közgyűlési ülésen is „élőben” megvitatni.
A továbbiakban a Miskolci Piac Zrt. mint részlegesen önkormányzati tulajdonú cég témája került terítékre, amelynek működését pereskedések nehezítik. Itt is, mint az Avas Szálló eladása-felújítása-hasznosítása tekintetében többé-kevésbé megegyeztek a megszólaló képviselők abban, hogy a megoldásnak olyannak kell lennie, ami garanciát ad a városnak arra, hogy hasznára lesz a lépés, nem éri sem kár, sem hátrány.

A megbeszélésen vezető téma volt az egykori Avas Szálló ingatlanának elidegenítése. Most van rá egy határozott szándékú érdeklődő, amellyel hosszú előkészítő tárgyalásokat folytatott a Veres Pál-féle városvezetés. Ha ez a vételi szándék realizálódik, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány által létrehozandó oktató, tehetséggondozó központ kezdheti meg itt a működését. Az ingatlanhasznosítási tervet várhatóan a kormányzat is támogatja majd. Mint a konzultáción több képviselő megfogalmazta: a tét az, hogy a belváros általános képéhez jelentősen hozzájáruló épületcsoport állaga tovább romlik-e, „míg össze nem dől”, vagy végre siker koronázza az önkormányzati vezetés ezirányú szándékait, és megvalósulhat a ház újraélesztése. A csütörtöki döntés utóbbi irányába mutat.

Kozák Imre utca

Nem városi tulajdon, nem közterület, mégis önkormányzati döntés született egy újonnan létesült utca elnevezéséről. Az útvonal a Déli Ipari Park területén „alakult ki” az utóbbi időben, s mint az előterjesztő főépítész elmondta, egyre több cég települ meg az utca mentén, szükségük van postacímre. Szunyogh László főépítész javaslata alapján így felkerül a térképekre a Kozák Imre utca elnevezés: a névadó a közelmúltban elhunyt, elismert mérnök, amellett közéleti ember, többek között a Városszépítő Egyesület elnöke volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!