Ugrás a tartalomra

Összbírói értekezleten tekintették át a Miskolci Törvényszék munkáját

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 24. péntek 15:10
A törvényszék elnöke minden évben tájékoztatja az Országos Bírósági Hivatal képviselőjét és a vármegyében dolgozó bírákat az előző évben elvégzett feladatokról, az eseményen elismeréseket is átadnak.
Összbírói értekezlet a Miskolci Törvényszéken. Fotó: Mocsári László

A pénteken megtartott összbírói értekezleten a bíróság előző évi működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről, valamint a bíróság hatékony és időszerű működtetése érdekében kitűzött célokról, az azok megvalósítását szolgáló igazgatási intézkedésekről, illetve az előző évben kitűzött célok és intézkedések végrehajtásáról és eredményéről kaptak átfogó képet a megjelentek. 

A törvényszék Dózsa György úti épületének zsúfolásig megtelt, Juhász Andorról elnevezett termében dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia a Miskolci Törvényszék elnöke elmondta, a törvényszék az elmúlt évben is maradéktalanul teljesítette alaptörvényi kötelezettségét, az igazságszolgáltatási feladatának ésszerű időn belüli, hatékony ellátását. A gyakorlatban ez a számok nyelvén azt jelenti többek között, hogy a Miskolci Törvényszéken zajlott le az országos teljes ügyérkezés jelentős része, mintegy 6,6 százaléka, a peres ügyek 7 százaléka. 

Az előző év adataihoz viszonyítva ezek a számok csökkenő tendenciát mutatnak. A 2022-es évhez képest 413 üggyel érkezett kevesebb vármegyénk bíróságaira, a peres ügyek esetében ez a csökkenés mínusz 128 ügy volt. 
Az elnök szerint kiegyensúlyozott és hatékony munka folyt a törvényszéken, ezt a havi ellenőrzések és az év végi statisztikák is igazolják. Három paramétert néznek, az ügyforgalmat, az ítélkezés időszerűségét, azaz, hogy reális időn belül lezárulnak-e az ügyek, valamint az ítéletek megalapozottságát értékelik. Mindegyikben jól teljesítettek a bírák és a bírósági dolgozók 2023-ban. 

– Az észszerű időn belüli befejezés nemcsak a társadalom felől érkező jogos igény a bíróságok munkájával kapcsolatosan, hanem Alaptörvényből fakadó kötelezettségünk is. A magas színvonalú és hatékony munkavégzésnek köszönhetően járásbírósági szinten a törvényszék területén az összes befejezett per 93,9 százaléka egy éven belül elintézést nyert. Örömteli, hogy a két éven túl folyamatban lévő perek számát sikerült ezen az ítélkezési szinten csökkenteni, amely az egyik legfontosabb célunk volt. Törvényszéki elsőfokon – a 2022-es adatokat meghaladva – az összes befejezett per 92,5 százaléka fejeződött be egy éven belül, másodfokon pedig valamennyi befejezett ügy 106,2 százalékát intézték el a kollégáim fél éven belül – sorolta az eredményeket a törvényszék elnöke. 

Hozzátette, a bíróságok által végzett tevékenység társadalmi elismertségének egyik lényeges mutatója az ítéletek elfogadása, a bejelentett fellebbezések száma. A bíró kollégák magas színvonalú munkavégzésének köszönhetően a törvényszék járásbíróságain fellebbezett ügyeket nagy arányban helybenhagyták a törvényszéki tanácsok, továbbá örömteli, hogy mind büntető-, mind polgári ügyszakban rendkívül alacsony a hatályon kívül helyezési arány. Igaz ez az ítélőtáblára érkezett ügyek kapcsán is, így elmondható, hogy törvényszéken továbbra is magas szintű ítélkezés folyik mind polgári, mind pedig büntető ügyszakban, a hozott döntések megalapozottak. 

Rámutatott, mindezt a munkát 679 fővel végezték el, amelyből 151-en bíróként, 528-an igazságügyi alkalmazottként teljesítenek szolgálatot. Kiemelte, a tavalyi esztendőben, sikeres pályázati eljárás eredményeként négy bírósági titkár nyert bírói kinevezést, illetve hat bírósági titkár, valamint négy bírósági fogalmazó létesített igazságügyi szolgálati jogviszonyt a törvényszéken. 

– A múlt évben elismerések átadására is sor került. Egy kollégám címzetes törvényszéki bírói címet kapott, valamint a példamutató, magas színvonalú életpálya elismeréseként a Juhász Andor díj arany, illetve ezüst fokozatát további egy-egy, míg bronz fokozatát két kollégámnak ítélték oda. Posztumusz elismerésben részesült a Miskolci Törvényszék néhai statisztikusa. A fentieken túlmenően a Magyar Köztársaság elnöke az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a több évtizedes igazságszolgáltatásban végzett példaértékű bírói munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítette a Miskolci Törvényszék egyik nyugalmazott törvényszéki bíráját. Átadtuk „Az Év bírája” és „Az Év igazságügyi alkalmazottja” díjakat is – ismertette az elnök. 

Megtudtuk, a törvényszék vagyonkezelésében lévő épületeken számos karbantartási, felújítási munkálatot végeztek el, Miskolcon és más településeken is, mint a Mezőkövesdi-, a Tiszaújvárosi- és az Ózdi Járásbíróságon. Pozitívan fejlődött a kapcsolat a Miskolci Egyetemmel is, ahonnan, folyamatosan fogadták a hallgatókat szakmai gyakorlatra. 2023 őszén a diákok várakozáson felüli létszámban nyújtották be pályázatukat a programban való részvételre.

A Miskolci Törvényszék gazdaságilag is jól teljesített, az áram- és gázfogyasztás csökkentése érdekében 2022. év végén megtett igazgatási intézkedések hatékonynak bizonyultak, azonban a közüzemi szolgáltatások mértéktartó felhasználásának a 2023-as esztendőben is kiemelt jelentősége volt. 
– Törvényszékünk gazdálkodását – az előző évekhez hasonlóan – a megfontoltság és az észszerű takarékosság jellemezte. Örömmel mondhatom, hogy minden nehézség ellenére sikeres esztendőt értékelünk most, hiszen fenntartottuk az igazságszolgáltatási tevékenység színvonalát és biztosítottuk folyamatosságát, melyért ezúton szeretnék köszönetet mondani valamennyi kollégámnak – zárta beszámolóját dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia.

Az összbírói értekezlet keretében elismeréseket is átadtak. Dr. Nagy István András azoknak a bíróknak adott az Országos Bírói Tanács nevében elismerő okleveleket, akik tizenöt, huszonöt, illetve harmincöt éve folyamatosan magas színvonalon ítélkeznek, és kiváló minősítéssel rendelkeznek. A Miskolci Törvényszék bírói kara által leadott szavazatok alapján „Az Év bírája” címet az idén egy miskolci járásbírósági bíró kapta. 

A május 24-én megrendezett évértékelő összbírói értekezleten jelen volt dr. Csillám Katalin, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a Kúria elnökhelyettese, dr. Varga Rita, az Országos Bírói Tanács elnökhelyettese és dr. Nagy István András, az Országos Bírói Tanács tagja, valamint Szilágyiné dr. Karsai Andrea, a Debreceni Ítélőtábla elnöke. A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen a régió törvényszékeinek elnökei, dr. Kahler Ilona, dr. Sallai Tamás és dr. Vadász Mihály is részt vettek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!