Ugrás a tartalomra

Öt bemutató, fokozott biztonság – évadot nyitott a Csodamalom Bábszínház

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. június 18. péntek 21:03
A teátrum már múlt vasárnap bemutatóval készült: a járvány miatt elmaradt Meseláda című darabot mutatták be. 
Fotó: Mocsári László

Öt új bemutatóval és három mű felújításával készül az évadra a Miskolci Csodamalom Bábszínház – hangzott el a társulat évadnyitó ülésén hétfőn. Maga az évad egyébként rendhagyó módon korábban kezdődött, a vírushelyet miatt elmaradt Meseláda című darabot már múlt vasárnap is megtekinthették az érdeklődők. 

- A Talpas és a többiek, A Mikulás ajándéka, A három kismalac, A 12 hónap és a Mátyás király tréfái – ezek lesznek az új bemutatóink, ezek mellett pedig több régi, nagysikerű mesét is eljátszunk. Ilyenek például a Kiskakas gyémánt fél krajcárja vagy a Ludas Matyi és előveszünk az asztalfiókból olyan régi darabokat, amelyekhez erős érzelmi kötelék fűz – mondta Szabó Attila, a bábszínház direktora, aki kiemelte: az előadások sorát színesíti majd a Kis herceg című mű is, melyet a debreceni Csokonai Színház vendégjátékaként láthatnak a miskolci színpadon a nézők.

Szabó Attila

Az előadásokat a tervek szerint a megfelelő higiénés szabályok mellett tartják meg: a teátrum zárt tereiben kötelező a maszk viselése (hat év alatti gyermekek esetén erről a szülők dönthetnek) és a távolságtartásra, valamint a kézfertőtlenítésre is felhívják a figyelmet. További változás az is, hogy a darabokra átmenetileg csak az előadás napján lehet most jegyet váltani.

Borkuti László, Miskolc város kulturális és turisztikai tanácsnoka az évadnyitón úgy fogalmazott, a város számára nagyon fontos a kulturális élet támogatása, felpezsdítése. Hangsúlyozta: a városban ezen a területen is összefogásra van szükség. ezért az önkormányzat egy kulturális koncepció előkészítésén is dolgozik. 

- Azt látjuk, hogy a város kulturális élete az elmúlt tíz évben atomizálódott, léteznek társulatok egymás mellett, de nincs egy olyan kulturális integráció, ami Miskolcot 2008 körül jellemezte, akkor, amikor ez a város elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet. Az a célunk, hogy ez a készülő koncepció felpezsdítse a kulturális életet, ezért a következő időszakban ezekkel a társulatokkal mindenképpen egyeztetnünk szükséges. Azt szeretnénk, hogy egyre több legyen a felfelé, és egyre kevesebb a lefelé görbülő száj a közösségeikben – utalt a tanácsnok a hagyományosan a színházat, színházi életet jelképező vidám és szomorú maszkra. 

A bábszínház társulata zárttérben, tehát maszkban

A társulat összetétele idén csak minimálisan változott: a tavaly érkezett Nánási Brigitta és Tóth Evelin a most induló évadban is Miskolcon folytatja, Molnár Sándor Tamás a Miskolci Nemzeti Színházból érkezik hozzájuk, Papp Endre pedig nyugdíjba vonul. 

A Miskolci Csodamalom Bábszínház következő premiere szeptember 29-én lesz, ekkor a Babszem Jankó és az Elveszett bárány című darabokat is bemutatják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!