Ugrás a tartalomra

A pollenszezon legerősebb időszakát éljük vármegyénkben

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 16. kedd 14:53
Életmódbeli váltás is szükséges lehet az allergológus szerint, ha allergiás tüneteink lépnek fel.

A korán megérkezett tavasz belobbanthatja az allergiás reakciókat az arra hajlamosaknál. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelentése szerint a pollenszezon legerősebb időszakát éljük: 

„Egyszerre több, mint húszféle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban. A tölgy- és az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, esetenként elérheti a nagyon magas szintet, míg a platáné, a nyíré, a kőrisé, a dióé és a fenyőféléké országosan közepes, helyenként magas szintet érhet el” – írják.  

Az Időkép legfrissebb pollentérképe alapján az Észak-magyarországi régióban, azon belül is különösen Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében extrém magas a pollenkoncentráció. A téma kapcsán tüdőgyógyász, allergológus főorvos adott néhány hasznos tanácsot olvasóinknak. 

Több minden kiválthatja

- Az allergia népbetegségnek számít, életkortól, földrajzi elhelyezkedéstől függően az emberiség 10-25 százalékát is érintheti. Leggyakoribbak és legismertebbek a légúti allergiák, amelyeket jellemzően por, pollen, szőrök, tollak, gombaspórák okozhatnak – nyilatkozta portálunknak Csánky Eszter tüdőgyógyász, allergológus, a vármegyei kórház Semmelweis Tagkórház, Tüdőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. 

- A felső légúti fertőzéses megbetegedéseket, amelyeket vírusok és baktériumok okozhatnak leggyakrabban, nagyon nehéz elkülöníteni az allergiás eredetű felső légúti tünetektől. Talán a lázas állapot, a közösségben halmozottan megjelenő betegségek szólhatnak a felső légúti infekciós tünetek mellett. Viszont az évente rendszeresen jelentkező és megismétlődő felső légúti panaszok az allergiás eredetre utalnak – fűzte hozzá. 

Elmondta, hogy a pollenallergiának a tünetei az enyhe szemviszketéstől kezdődve, néhány tüsszögéssel jelentkezhetnek, de súlyosabb esetben masszív orrfolyás, orrdugulás lehet a vezető tünet. A legsúlyosabb és nemegyszer elhanyagolt esetekben a betegek fulladhatnak, mellkasukban sípolást érezhetnek és súlyos asztmás rohamokkal is küzdhetnek.

Önmegfigyeléssel

– Legbiztosabb és a legprecízebb módja az allergiás eredet felvetésének és kiszűrésének, az önmegfigyelés. Például, ha valakinek minden esetben takarítás közben jelentkeznek a tünetei, akkor jó eséllyel szenvedhet házi por allergiában. Továbbá, ha virágzó réten sétál és hirtelen allergiás náthája jelentkezik, akkor gyomallergiára számíthat. A nyári szabadtéri rendezvényeken fellépő allergiás tünetek pedig parlagfű érzékenységre utalhatnak – említette az allergológus. 

Tölgyfa a Búza téren / Fotó: Juhász Ákos

Hozzátette, hogy számos orvosi módszer létezik az allergia pontos meghatározására, ami a bőrpróbától a vérvételig tarthat. Kiemelte, hogyha még, ha az orvosi vizsgálat pozitív is, de nincsenek klinikai tünetek, akkor nem igazolt az allergia. Fordított esetben pedig, ha a klinikai tünetek fellépnek, de az orvosi vizsgálat nem igazolja, akkor sem zárható ki az allergia. 

– Ennek az az oka, hogy a teszteket az allergén – például parlagfű pollen – egyik leggyakrabban allergiát okozó alkotójára fejlesztették ki. Azonban ezen az alkotórészen kívül egyéb megszámlálhatatlan alkotóra is allergiás lehet az ember – magyarázta a főorvos. 

Érdemes felkészülni

A pollenszezonra való felkészülés kapcsán a következőket ajánlotta a szakember az allergiásoknak: - Az allergiásoknak a pollenszezonra készülni kell! Orvosi vizsgálat, gyógyszerbeállítás és életmódbeli változtatás is szükséges lehet. Az első és legfontosabb, hogy akik tudják, hogy szénanáthájuk van, azok a várható pollenszezon előtt legalább két héttel kezdjék el szedni az antihisztamin tablettájukat. Továbbá használják az allergia elleni szemcseppjüket, vagy orrsprayüket. Sokat segít a gyakori zuhanyozás, hajmosás, orroknak és szemeknek a kimosása is – sorolta.

– Allergiás időszakban érdemes tartózkodni az allergiát kiváltó pollentől, gombaspórától. Valamint ezen tényezőknek a mennyiségét és a koncentrációját csökkenteni, akár úgy, hogy egy-két hétre elutazunk – javasolta. 

Hangsúlyozta, hogyha valakinek allergiára utaló tünetei vannak, ajánlott felkeresnie háziorvosát. Súlyosabb esetben pedig a légúti allergológiában járatos allergológust. Az orvosi utasítás nélkül, tartósan szedett, vény nélkül kapható gyógyszer nem biztos, hogy a helyes megoldás, mert lehet, hogy késlelteti más azonnali beavatkozást igénylő betegség felismerését – emelte ki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!