Ugrás a tartalomra

A Részvétel Hete: civil közösségek és a Városháza együtt - Bemutatkoznak a nagyközönség előtt a kisközösségek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 20. csütörtök 11:51
Közös gondolkodás, közös tervezés és akár közös megvalósítás. A közügyek intézésének egyfajta új logikáját szeretnék a városi önkormányzat és a vele együttműködő miskolciak, helyi közösségek kidolgozni, majd követni. Hogy a városlakók úgy érezhessék: valódi beleszólásuk van a település életébe, fejlődésébe, az apró mindennapos beavatkozásoktól a nagy beruházásokig. Hogy van dolgunk közös ügyeink intézése terén azon túl is, hogy négy vagy öt évente elmegyünk szavazni...

A hamarosan beinduló TervezzükMiskolcot.hu weboldal a közös ügyeinkről való beszélgetések helye lesz. Emellett valóságos beszélgetőhelyek is létrejönnek: kialakulóban a Részvételi Pontok hálózata. A városszerte létrejövő találkozóhelyek lesznek hivatottak egybegyűjteni a városért tenni akaró polgárokat, csokorba szedni ötleteiket, javaslataikat, s ezek egyeztetését lehetővé tenni az önkormányzati fejlesztési koncepciók tekintetében. A Részvételi Pontok kitalálását és majdani működtetését civil közösségek, társadalmi szervezetek vállalják fel. A miskolci Részvételi Program szervezői várják az egyesületek és lakosok, de akár intézmények, vállalkozások jelentkezését, akik szívesen kivennék a részüket a folyamatból.

Az eddig a programhoz társult közösségek közül féltucatnyian mutatkozhatnak be a Részvételi napok során: január 15. és 22. között. A szombattól szombatig tartó rendezvénysorozat célja lehetőséget teremteni a közösségi pontok bemutatkozására és a részvételiség eszméjének népszerűsítésére. További információk: https://www.miskolc.hu/elet-a-varosban/reszvetelisegi-program.

A tervezett program főbb elemei:

Január 15., szombaton a Bábonyibérc-Újtelepen indul a hét: délután 4 órától a helyi közösség bemutatásával, vetítéssel, héliumos lufi eregetéssel, máglyagyújtással.

A következő hét első napján (január 17.) az Avasi Közösségi Kávézó a helyszín (Szentgyörgy út 42-44.), ott 10 órától Avasi Közösségi Terek (AKT) címen fórumot tartanak, amit 17-től fényfestés követ, majd közösségi beszélgetés.

Szerdán (január 19.) a Kilián Észak Közösségé a főszerep. Ők a Szinyei Merse Pál utcai garázssor végénél várják az érdeklődőket – a lakótelepről éppúgy, mint a város más pontjairól –; este 6-tól a Facebookon formálódott KÉK bemutatkozása, a részvételiség témája, a jövőbeni tervek, majd gyertyagyújtás, gyertyaláng hazavitele lesznek műsoron.

Másnap (január 20., csütörtök) a belvárosba tevődik a hangsúly: a Civil Központ Iroda (Széchenyi út 12.) a helyszín, 16:00–18:00 az időpont. Polgárok a városépítésben – workshop magánszemélyeknek online, illetve személyes jelenléttel, ez a kínált műsor. - Betegség miatt elmarad, előreláthatólag február 7-én pótolják.

Pénteken (január 21.) az újabb célpont nem más, mint a Célpont az Arany János u. 29. szám alatt. Fél 4-kor kezdenek köszöntővel, bemutatkozással, a Célpont Közösségi Tér bemutatásával, azután Önkéntesek/kisközösségek mottó alatt a Célponthoz kapcsolódó szervezetek bemutatkozása következik. A beszélgetés témája „a részvételiség megjelentetése”. Zárásként tűzzsonglőr-bemutató a Vörösmarty Mihály téren, forró tea és pogácsa az érdeklődőknek, résztvevőknek. Bónusz: ötletláda/részvételi láda kihelyezése.

A Részvétel hetének zárása a következő szombaton következik (január 22.), a Pont Központban (Weidlich-udvar, Széchenyi u. 19.) 15 órai kezdettel gyertya-installációra, kalendárium- és mandalakészítő kézműves foglalkozásra készülnek, további meglepetéseket ígérnek, és azt, hogy bemutatkoznak a nagyközönség előtt a Pont Központ kisközösségei.

(Címlapkép: Illusztráció; miskolciak a közösségi gyűlésen; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!