Ugrás a tartalomra

„Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismered őt” – szerintünk meg ne kattintson, mert átverés!

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 20. hétfő 12:26
A Facebookon terjed egy átverés, aminek sajnos egyre több az "áldozata". Mutatjuk, mi történik, ha kattint.
átverés
A HVG mentett képe a posztról

„Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismered őt. Sajnálom” - ezzel a szöveggel és durva baleseti fotókkal jelenik meg a hírfolyamban a "tragédia". Az átverésre - ami tömegesen terjed - a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

A bejegyzés a Facebook-falunkra úgy kerülhet, hogy egy ismerősünk vírust benyelő profilja minket is megjelöl a megosztásában, azt sugallva, mintha egy közös ismerős balesetéről lenne szó.

A cikket számítógépen megnyitva általában egy üres fehér lap jön elő. Telefonon viszont átirányítások sorozata indul. Néha ártatlan weboldal áll a sor végén, máskor pedig egy olyan kártékony lap, amely a vírust maga is terjeszti.

A vírus akár át is veheti az irányítást az érintett felhasználók Facebook-fiókja fölött, így osztva tovább a baleset álhírét. A hvg.hu azt tanácsolja, hogy aki áldozatul esett az átverésnek, lehetőleg változtasson jelszót.

A védekezés egyszerű: semmi esetre se kattintsunk a hivatkozásra, és lehetőleg értesítsük az érintett embereket, hogy vírust terjesztenek.

Sőt, a csalási kísérletet jelenteni is lehet az adott platform felé. (Poszt esetén a bejegyzés jobb felső sarkában látható három pontra kattintva, a Bejegyzés jelentése / Valami más / Csalás vagy átverés opciót választva.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!