Ugrás a tartalomra

#szabadfogas: ha fázol, vegyél el – ha van felesleges, akassz ki kabátot

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 14. péntek 11:32
Tömören összefoglalva ez a kezdeményezés lényege, amelyet most ismét felelevenített a Dialóg Egyesület az Avasi Közösségi Kávézó előtt. Legutóbb, 2018-ban mintegy 60 ruhadarab talált így gazdára.

Tipikusan „egyszerű, de nagyszerű” ötletről van szó, amely évekkel ezelőtt indult el. Az alapkoncepció az, hogy az extrém hideg idején kikerül egy fogas, amelyre bárki arra járó kiakaszthat egy kabátot, sapkát, kesztyűt – valamilyen téli ruhadarabot –, amire neki már nincsen szüksége, ugyanakkor mások számára még hasznos lehet.

A másik oldala a történetnek pedig az, hogy akinek ez segít, nyugodt szívvel leveheti a fogasról és elviheti azt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most 2018 után újból a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület. Király Réka Dóra, a szervezet által működtetett Avasi Közösségi Kávézó koordinátora elmondta, négy évvel ezelőtt hozzájuk is eljutott a #szabadfogas-kampány híre és mivel megtetszett nekik a kezdeményezés célja, csatlakoztak hozzá.

Király Réka Dóra éppen újonnan felajánlott kabátokat helyez ki a fogasra; Fotók: Parai Roland

„Az Avason is találkozunk hajléktalanokkal és rajtuk kívül is élhetnek olyan emberek a városrészben, akiknek szükségük van meleg ruhára ebben a hideg időben” – fejti ki Király Réka Dóra a motivációikat. A többi már történelem: kiraktak egy fogast az intézmény bejárata elé, amire kezdésnek kiakasztottak néhány kabátot, illetve elhelyeztek mellé egy megállító táblát a következő felhívással: „Fázol? Vegyél el egy kabátot! Nem szeretnéd, hogy mások fázzanak? Tegyél ide egyet!”.

Az akció olyan sikeres volt, hogy innentől kezdve kvázi önálló életre kelt a fogas. „Minden nap jött 4-5 kabát, összesen 50-60 ruhadarab sálakkal, sapkákkal és kesztyűkkel kiegészülve talált gazdára akkor” – emlékszik vissza a kávézó koordinátora.

A pandémia miatt szünetelt a kezdeményezés az azóta eltelt időszakban, idén azonban – ahogy beköszöntött a mínusz 10 fok körüli hőmérséklet – ismét kikerült a fogas az Avasi Közösségi Kávézó elé. „Legalább februárig kitesszük a bejárat elé, de ha utána is nagyon hideg idő lesz, akkor folytatjuk az akciót” – oszt meg részleteket Király Réka Dóra, majd hozzáteszi, hogy amikor zárva tart a kávézó – hétköznap 9 és 17 órán kívüli időszakban –, beviszik az épületbe a fogast.

„Három napja van kint, de már többen mutattak érdeklődést iránta és kérdezték tőlünk, hogyan működik a dolog. Látjuk, ahogy jönnek, majd tünedeznek el a kabátok. Megpróbáljuk követni és már most 5-6 darab biztosan gazdára talált, illetve 10-et hoztak már a felajánlók” – összegzi az eltelt rövid idő tapasztalatait Király Réka Dóra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!