Ugrás a tartalomra

Szelektív hulladékgyűjtési program indult a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 06. kedd 10:42
A Műszaki Földtudományi Kar és a MiReHu NKft. kísérleti projektjének sikeres megvalósításában számítanak az egyetemi polgárok környezettudatos együttműködésére.

A Miskolci Egyetem régóta tart fenn szakmai kapcsolatot a miskolci hulladékkezelővel, a MiReHu Nonprofit Kft.-vel és annak jogelődjeivel. Az együttműködés kiterjed a környezetmérnök hallgatók képzésében való közreműködésre, de a két fél közötti együtt gondolkodásnak az eredménye annak a fenntarthatósági programnak az elindítása is, amelynek keretében 34 szelektív hulladékgyűjtőt helyeznek el az A/1-es épületben, és pilot jelleggel az E/5-ös kollégiumban. Ezzel a mindennapok részévé, személyes üggyé szeretnék tenni az újra felhasználható, hasznos anyagok visszagyűjtését.

„Magyarországnak fontos feladatai vannak a körforgásos gazdaság megteremtésében a következő évtizedekben, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljait elérje” – emlékeztetett a projekt elindítása alkalmával Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja. - Kitüntetett szerep hárul e tekintetben a hulladékok újrahasznosítására, ezt támogat a Miskolci Egyetem szelektív hulladékgyűjtő programja. Sikeres megvalósításában nagy szerep hárul majd a karon képzett hallgatókra, akik a hulladékgazdálkodás terén országosan egyedülálló kompetenciákkal rendelkeznek. A szemléletformálás azonban multidiszciplináris terület, amelyben az egész egyetem tudásbázisára szükség van.

- A miskolci hulladékkezelő vállalat „egy másik dimenzióba lép” a szemléletformálásban azzal, hogy egy általános iskolai program után a felsőoktatásban is meg tud jelenni – értékelte az együttműködést Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a Miskolci Egyetem volt hallgatójaként elkötelezett a közös munka mellett. Mint mondta, a szelektív gyűjtőedények megjelenése az egyetem közösségi tereiben lehetőséget kínál arra, hogy szem előtt legyen, mindenkihez közel kerüljön az újrahasznosítás ügye.

„Mi pontosan tudjuk, miért fontos a szelektív gyűjtés. Ha ez nincs meg, akkor nem tudunk belőle értékes másodnyersanyagokat kinyerni” – fogalmazott a hulladákgyűjtő edények kihelyezésekor Spekker Dorina környezetmérnök hallgató. Meglátása szerint a szemléletformálást és a környezetmegőrzésével kapcsolatos tudást fontos idejében megszerezni, mert sokan ma sem tudják, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem a szelektív hulladékgyűjtőkbe tenni.

„Csak az lehet újrahasznosítható, ami tiszta. Fontos, hogy erről az új értelmiség is tudjon” - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!