Ugrás a tartalomra

Szépen fénylettek a magyar érmek a bázeli vívó Európa-bajnokságon

MTI
Utoljára módosítva
2024. június 23. vasárnap 20:56
A férfi kardcsapat bravúros arany-, a női tőrcsapat nagyszerű bronzérmet nyert a bázeli Eb zárónapján.
Európa bajnok férfi kardcsapat / Fotók: Magyar Vívó Szövetség Facebook

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta együttesnek a 16-os táblán még nem kellett vívnia, a negyeddöntőben hat tus különbséggel nyert a georgiaiak ellen, a négy között pedig 13-mal verte a németeket - számolt be közleményében az MTI. 

Az olimpiára készülő, világbajnoki címvédő magyar alakulat, amelyből hiányzott az áprilisi bokasérüléséből már felépült, de még otthon edző Szatmári András, az aranyéremért a románokkal csapott össze az Eb utolsó fináléjában.

Decsi András szakági vezetőedző az M4 Sport helyszíni stábjának azt mondta, maximálisan elégedett a teljesítménnyel és az elért eredménnyel.
- Kicsit felforgatott csapat lépett pástra Szatmári Andris sajnálatos sérülése miatt, de a fiatal Rabb Krisztián nagyszerűen helytállt, a jövő nagy reménysége mindenképpen" - jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, hogy a csapat tagjai a magyar kardhagyományokat folytatva szép teljesítménnyel győztek.

Az olimpiával összefüggésben azt mondta, ez az Eb "elsősorban önbizalomnövelő" volt, mert nem találkoztak olyan csapattal, amellyel megmérkőzhetnek majd a párizsi játékokon. "Edzésállomás volt, de azért mégiscsak Eb" - fogalmazott.

    Eredmények:
    férfi kard, csapatverseny (12 csapat):
    ---------------------------------------
    negyeddöntő:
Magyarország-Georgia 45-39
    elődöntő:
Magyarország-Németország 45-32
Románia-Törökország 45-44
    a 3. helyért:
Törökország-Németország 45-42
    döntő:
Magyarország-Románia 45-40
    A végeredmény: 1. Magyarország (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás), 2. Románia (Matei Cidu, Radu Nitu, Vlad Covaliu, Razvan Ursachi), 3. Törökország (Muhammed Furkan Kalender, Enver Yildirim, Tolga Aslan, Furkan Yaman)

Bronzérmes női párbajtőr csapat

A Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású együttes a 16-os táblán a törökök, majd a negyeddöntőben a németek ellen fölényes győzelmet aratott, az elődöntőben viszont az esélyeknek megfelelően simán kikapott a világranglistát vezető, világbajnok, Eb-címvédő olaszoktól - tudtuk meg szintén az MTI közleményéből, amely az M4 Sport stábjára hivatkozik. 

A bronzéremért a nemzetközi rangsorban harmadik franciákkal vívtak változatos, látványos mérkőzést a magyarok. "Nagyon szerettük volna már ezt az érmet, úgyhogy ez adta az erőt" - mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Lupkovics Dóra.

"Az volt az egyetlen szerencsém, hogy tudtam az asszóra összpontosítani és csak a tusokra figyelni. Nagyon kemény és lelkileg iszonyatosan nehéz volt, mert nagyon sokszor egy pici választott el minket, úgyhogy azt mondtam, még egyszer nem választhat el egy pici minket" - mondta Pásztor Flóra, majd az értékelésnél Kondricz Kata hozzátette az M4 Sportnak: végre elhitték, hogy lehet esélyük és nagyon feldobta őket a fiúk sikere.

"Úgy jöttünk ide, hogy nekünk is kell egy érem és annyira büszke vagyok a csapatomra, hogy a Lupi ennyire erős és magabiztos volt, és ahogy Flóra ezt befejezte... 37-37-nél odaállni és megcsinálni, tényleg le a kalappal előtte!" - fogalmazott szintén akkor Kondricz Kata.

A női tőrözők a magyar küldöttség hatodik érmét szerezték a svájci Európa-bajnokságon. Egyéniben második volt a párbajtőröző Siklósi Gergely és a kardozó Pusztai Liza, illetve a harmadik helyen végzett párbajtőrben Andrásfi Tibor, csapatban pedig másodikak lettek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők.

    Eredmények:
    női tőr, csapatverseny (12 csapat):
    ------------------------------------
    a 16 között:
Magyarország-Törökország 45-17
    negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-20
    elődöntő:
Olaszország-Magyarország 45-17
Lengyelország-Franciaország 41-40
    a 3. helyért:
Magyarország-Franciaország 45-43
    döntő:
Olaszország-Lengyelország 45-27

    A végeredmény: 1. Olaszország (Francesca Palumbo, Martina Favaretto, Alice Volpi, Arianna Errigo), 2. Lengyelország (Martyna Synoradzka, Hanna Lyczbinska, Julia Walczyk-Klimaszyk, Martyna Jelinska), 3. Magyarország (Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida)

További hírek

Olvasnivaló