Ugrás a tartalomra

Szilágyi Szabolcs: Miskolcnak kell dönteni az ITC sorsáról

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. augusztus 19. csütörtök 16:37
A Jobbik azt támogatja, hogy a székházban fiatalok számára alakítsanak ki bérlakásokat.

- Ami az ITC-székházzal történik, mintázza a Fidesz működését is – indította csütörtöki sajtótájékoztatóját Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő, országos előválasztási jelölt. – Akik 30 évvel a rendszerváltás után még mindig MSZMP székházként hivatkoznak az épületre, azok nem akarják elengedni a 20. század küzdelmeit: ezt pedig nem meggyőződésből, hanem aljas politikai hangulatkeltés miatt teszik. Úgy gondolom, az ITC jövőjét nem a múltjából, hanem a jelenéből kellene megítélni.

Szilágyi Szabolcs
Fotó: Juhász Ákos

Szilágyi Szabolcs hangsúlyozta, hogy az előző városvezetésnek 9 éve volt a Lenin-dombormű eltávolítására.

- Furcsa – már amennyiben tényleg Lenint akarják eltüntetni a városból – hogy ez nem jutott eszükbe két cikluson keresztül. Továbbmegyek: az elmúlt 30 évben senki nem kérdezte meg a Miskolciakat arról, mi legyen az épület sorsa. Mi úgy gondoljuk, a város lakóinak kellene dönteniük, hogy mi történjen a székházzal. Számos javaslatot hallottunk az elmúlt napokban. Számunkra a legszimpatikusabb ötlet az, hogy a fiataloknak rendezzenek be bérlakásokat. Egyre nehezebb az életkezdés, a fiatalok számára a lakhatás kérdése, így mi ezt a tervet támogatjuk – fogalmazott Szilágyi Szabolcs az ITC előtt tartott eseményen, amelyre egyébként flashmobbal is készültek a jobbik helyi aktivistái: több fiatal figyelemfelkeltő táblákat tartott maga elé olyan szövegekkel, mint „rendes fizetést vennék fel, nem hitelt” vagy „nem cserél hazát, akinek háza van”. Egy iglu sátrat is felállítottak, ami szerintük a fiatalok lakhatási lehetőségeinek egyik végletét jelképezi.

Van tervük

A sajtótájékoztatón megszólalt Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő is, aki szerint folyamatos elvándorlás és megalázóan alacsony bérek jellemzik ezt az országrészt, eközben pedig – úgy véli – olyan álproblémákkal foglalkozik a kormány, amelyek példátlanok Európában.

Z. Kárpáti Dániel
Fotó: Juhász Ákos

- Jogosan beszélnek migráció ellenes politikáról, ugyanakkor szervezik az idegen munkásokat Magyarországra, illetve üzletágat építenek a letelepítési kötvények köré. Folyamatosan háborúznak valaki ellen, miközben megtűrik a jelenlegi bérszínvonalat. Ezt mutatja, hogy olyan minimálbért ígérgetnek, ami, ha egyszer tényleg bekövetkezne, akkor is a második legalacsonyabb volna Európában. Eközben a magyar fiatalok sokszor kényszerből távoznak az országból. Ennek egyik oka a megoldhatatlannak tűnő lakhatás.

Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy a jobbik „Mi Várunk” Otthonteremtési programja 5000 újépítésű bérlakást emelne minden évben országszerte. Emellett az IC-hez hasonló ingatlanok hasznosítására is van tervük.

- Ahol csak lehet, bérlakásokat biztosítanánk. Fontos, hogy ezek beköltözhetőek lennének maximum a piaci bérleti díj feléért: így tennénk lehetővé a magyar fiatalok számára a szülőföldön való boldogulást. Azt látjuk ugyanakkor, hogy a Fidesz dobra verné a maradék bérlakásokat. A lakásprivatizációs törvényük az utóbbi hónapokban arról szólt, hogy kijátszanak mindent, ami forintosítható, mert rettegnek egy választási vereségről – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!