Ugrás a tartalomra

Teljesen megújul a lillafüredi kisvasút

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. május 28. csütörtök 14:30
A fejlesztés a vasúti pályát, a járműveket és az állomásokat is érinti.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) történetének legnagyobb fejlesztése kezdődött meg a közelmúltban. A milliárdos nagyságrendű munkák során gyakorlatilag a teljes vasúti infrastruktúra megújul. A beruházás a Kormány által indított kisvasútfejlesztési program I. ütemének részeként valósul meg: ennek keretében összesen 6 hazai kisvasút pályáját és – vasutas szakszóval – gördülőállományát fejlesztik.

A lillafüredi kisvasutat 1920 februárjában kezdték el építeni, és november 14-én adták át. Ebből a szempontból talán kicsit szimbolikus is az, hogy éppen idén valósul meg ez a fejlesztés, hiszen néhány hónap múlva fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a LÁEV – mondja Bózsó Gyula, az üzemeltető ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője.

A fejlesztés érinti a Dorottya utcai végállomás épületét is

Három ütem

- A munkák három elemből állnak: első a gördülőállomány fejlesztése, ami már nagyon jó ütemben zajlik, 10 járművet már le is szállítottak. A második a magasépítészeti rész, a harmadik pedig a mélyépítés – sorolta.

Ez utóbbi lényegében a pálya felújítását jelenti, ami viszont csak később kezdődik meg. A magasépítészet részeként megújítják és kibővítik a Miskolc-Dorottya utcai állomás épületét, Lillafüreden, az Ökoturisztikai Központban korszerűsítik a térburkolatot, az előtetőt, valamint a vizesblokkot. Megszépül a garadnai végállomás és környezete is.

Az Erdészeti Gyűjteménynek otthont adó épületen már dolgoznak

- Itt a 2010-ben épült állomásépületet korszerűsítik, kívül-belül megújul az Erdészeti Gyűjtemény, a legnagyobb attrakció viszont a korábbi, általunk csak konténervárosnak hívott terület rendezése lesz, ahol vadonatúj turisztikai attrakciókat alakítunk ki – mondta Bózsó Gyula.

Új attrakciók

Az egyik ilyen a Garadna Grund, ami egy pihenőpark lesz: itt különböző erdészeti- és kisvasút tematikájú játszótéri elemeket helyeznek majd el a kisebbek számára, de egy élethű MK-48 fa játékmozdony is megtalálható lesz itt. Másrészt a hegyoldal alján található Szövetség-forrás környezete is megújul.

Bózsó Gyula mutatja, hol épül meg a Garadna Grund

„Itt egy úgynevezett olasz vízlépcsőt hozunk létre, ez vezeti majd le a Garadnába a forrásvizet, de kialakítunk egy kis amfiteátrumot is, ahol a kisvasúti programokhoz kapcsolódó szabadtéri rendezvényeket is meg lehet majd tartani,, de a parkosított környezet a pihenni vágyókat is várja majd.”

A teljes beruházás előreláthatóan 2022 tavaszára készül el. A fejlesztést a kormánytól kapott támogatásból valósítják meg.

A Szövetség-forrás környezete is megújul - Fotó: Juhász Ákos

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!