Ugrás a tartalomra

Termelői teríték és ízidézőjelek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 30. kedd 16:24
Az Acéllábos stábja az Erzsébet térre látogatott: a helyi termelők kínálatából készítettünk össze egy meglepetésdobozt, amivel Komáromi Józsefet, a Via Piano séfjét állítottuk megoldandó feladat elé. Ezután a Dűlő étterembe mentünk, ahol répakrémmel körített süllő és a ház speciális krémese került idézőjelbe.
Juhász Ákos képgalériája

„Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró”
Tesztkérdés: kire vonatkozik az alábbi idézet:

a. A Télapóra
b. A Mikulásra
c. A Termelői Napról hazasétáló miskolcira

A helyes válasz természetesen egyedi értelmezés kérdése. A gyerekversben a Télapó szerepel, azonban, ha elfogadjuk, hogy a szovjet import Mikuláskép (Gyed Moroz, szó szerinti fordításban Fagyapó) megegyezik a korábbi, nyugaton kialakult piros pocakos ajándékosztogatóval, akkor a bekarikázandó betű: a „d”, tehát mindegyik lehetőség helyes. Még úgy is, hogy a termelői napon alma és mogyoró helyett inkább a kolbász, a szalonna, a fürjtojás, a szörpök, a chili és a sütőtök került most reflektorfénybe.

 A termelői nap már hozzátartozik a városhoz: minden hónap 3 vasárnapján megtelik az Erzsébet tér árusokkal, vásárlókkal és bámészkodókkal. A vásár során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálják portékáikat. Számos konyhai alapanyagot, zöldségeket, húsokat, gyümölcsöket, tésztaféléket, valamint különböző színű és erősségű chiliket beszerezhetünk, de kész termékek– kolbász, sonka, sütemények, sörök – is kaphatóak. Egyszóval igazi mikulásputtony azok számára, akik szeretnék környékbeli finomságokkal feltölteni a hűtőt, vagy ezekből egy remek ételt összeállítani. Mi az utóbbi csoportot erősítettük ezúttal: a pultok kincseiből válogatva összeállítottunk egy meglepetésdobozt.

Az ebben található alapanyagokból kellett főznie aktuális séfünknek, Komáromi Józsefnek, a Via Piano tulajának. Mindezt a tér közepén, a figyelő szemek reflektorfényeiben, egy kempinggázon. A dobozban volt fürjtojásból készült tészta, kolbász, házi sajt, sütőtök, tejszín, és fűszerek. Minden egy irányba mutatott: vagy egy nagyon rendhagyó halászlé, vagy kolbászos sütőtökös tejszínes raguval nyakon öntött tészta kerül tányérra.

Végül – kevésbé meglepő módon – Komáromi József az utóbbi mellett döntött.

Ízidézőjelek

A térfőzés után helyszínt váltottunk.

Horváth Csongor képgalériája Acéllábos a Dűlő étteremben

 

A Dűlő étterem dizájnja, belső enteriőrje számomra erős hangulatot árasztott – ez egyébként már a belépés előtt is nyilvánvalóvá válik azoknak, akik az udvaron kicsit körbenéznek.

Az egyedi tányéralátétek hiperminimalista, mégis igen ötletes dizájnja is megéri a figyelmet: az étterem nevében levő ékezetek itt már idézőjelekként térnek vissza. Közéjük kerül a tányér, így is utalva arra, hogy az étel itt kiemelt figyelmet érdemel.

Keresztes Tímea konyhafőnök két fogást is készített nekünk. Korianderes kókusztejszínes répapürével körített süllőfilé volt a főétel, majd terítékre került a ház messzi földön híres krémese, amit – Keresztes Tímea szerint – nem lehet levenni az étlapról, mert egyszerűen ragaszkodnak hozzá a vendégek.

Mindkét ételt – más egyebek mellett – saját termesztésű körömvirág szirmokkal díszítette, ami nem csak színeiben, de ízében is passzolt a remek fogásokhoz. Aki nem hiszi, menjen a Dűlőbe!

Acéllábos című gasztroműsorunk legújabb adását december 2-án, csütörtökön láthatják 19.25-től a Miskolc Tv műsorán.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!