Ugrás a tartalomra

Természetbarát technológiával épülnek új avasi sétautak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. augusztus 31. csütörtök 18:49
Új sétautakat építenek az Avason, a projekt részleteiről sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön Varga Andrea és Szopkó Tibor alpolgármester. 
Fotók: Mocsári László

Szopkó Tibor a tájékoztatón elmondta, a városvezetők a tájékoztató előtt egyeztettek a szakemberekkel arról, hogy milyen módon valósuljon meg az újabb avasi fejlesztés. 

- A cél az, hogy körbejárhatóvá váljon az Avas, hiszen egyrészt a Mélyvölgyet szeretnénk összekötni a Perczel Mór utcával, másrészt a Kálvária lépcsőt a történelmi Avassal az első vagy a második sorral - mondta el az alpolgármester. 

Hozzátette, az erdei ösvény építése próba jelleggel már elkezdődött. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft egy rövid szakaszt már elkészített egy fenntartható, zöld technológiával, mulcsból. "

A városvezetés az utak kijelölésénél kiemelt figyelmet fordított arra is, hogy azokat az útvonalakat fejlessze, amelyeket már kitapostak és használnak a miskolciak - erről már Varga Andrea alpolgármester beszélt. "Az Avast, mint a városközpont egyik nagy zöld területét szerettük volna kezelni, komfortosabbá, bejárhatóbbá tenni, ebből a szempontból volt nagyon fontos számunkra az, hogy átcsoportosítsunk olyan megmaradt forrásokat, melyeket zöld területek rehabilitációjára használhatunk, újszerű technológiákkal, a mai kor kihívásainak megfelelve. Az elmúlt hetekben mindannyian megtapasztalhattuk, hogy a klímaváltozás már nem egy távoli történet, már itt van, zajlik, a következményeit érezzük, tapasztaljuk. Éppen ezért nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a városi területeinken milyen felületeket alakítunk ki. Egy erősen kibetonozott nagy felületen a nyári hőségben kialakulnak úgynevezett hőszigetek. Ez a zöld területeken nem jellemző, sőt ahol kisebb az aszfaltozott, betonozott rész, ott ilyenkor is hűvösebb a környezet. Miskolc, mint klímasemleges város azt vállalta, hogy megpróbál olyan helyzetet kialakítani, hogy város közel klímasemlegessé váljon. Ebben óriási jelentősége van annak, hogyan kezeljük, fejlesztjük zöld területeinket" - mondta el Varga Andrea, aki hozzátette, Nyugat-Európában ez már egy bevett, működő technológia, melyet előszeretettel használnak. 

Az újabb avasi fejlesztések várhatóan az ősz végére elkészülnek. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!