Ugrás a tartalomra

A többség azt szeretné, ha újra lenne Diósgyőri strand

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 14:49
Már több mint 600 ember töltötte ki azt a kérdőívet, amely az egykori Diósgyőri várfürdőhöz kapcsolódó „közérzetet” vizsgálja: hogyan képzelnének el egy esetleges fejlesztést a miskolciak. A válaszadók nagy többsége szeretné, hogy megnyíljon a Királynék fürdője, és erről nosztalgikus elképzeléseik vannak.

Szeptember közepe óta elérhető az a kérdőív, ami a Diósgyőri strand témáját körüljáró első Városi Est kapcsán gyűjti a miskolciak „közérzetét”. Az eredményeket később összegzik a szakemberek és magán a beszélgetős esten, október 6-án bemutatják, hogy a kitöltők szerint legyen-e újra Diósgyőri strand; ha igen, akkor pedig milyen formában.

Mindennek célja, hogy a városvezetők megismerjék az emberek véleményét egy esetleg fejlesztéssel kapcsolatban, még a kezdetek előtti szakaszban. Úgy tűnik, hogy az állampolgárok ebben partnerek, ugyanis már több mint 600-an töltötték ki a kérdőívet, ami ide kattintva érhető el, október 2-ig.

Az egykori strandterület. Fotó: Parai Roland

Havasi Virág szociológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományi Intézetének oktatója a szakmai stábbal egyeztetve állította össze a kérdéseket, és sietett segítségünkre egy pillanatnyi válaszértékeléssel is.

Kérdésünkre megosztotta, hogy a válaszadók jelentős többsége a jelenlegi gazdasági helyzetben is fontosnak tartja, hogy újra megnyissa kapuit a Diósgyőri strand. „Hatvan százalékuk tízessel válaszolt erre a kérdésre” – utalt az 1-től 10-ig terjedő skálára.

Fontos megjegyezni, hogy a harmaduk nem diósgyőri lakosként jelölte magát, tehát a városrészen kívül élők egy része számára is lenne jelentősége a várfürdő újranyitásának. A legtöbben azt szeretnék, ha a miskolciak örömére épülne újjá a strand, azonban az eddigi válaszadók 44 százaléka az átlagos – és nem például a luxus – turistákat is szívesen látná egy ilyen komplexumban.

Fotó: tervezzukmiskolcot.hu

A szolgáltatásokat tekintve kirajzolódik, hogy a többség azt szeretné, ami korábban is volt: a két régi medencét. „Emellett van egy csoport, amelyik magasabb minőségű wellnesst szeretne, az élménymedence és a csúszdamedence egyre kevesebbek számára fontos” – fűzte hozzá Havasi Virág.

Egy személyesebb kérdés úgy szól, hogy „A Diósgyőri strand bezárása óta eltelt 15 év. Hiányzik-e Önnek a strand?”. A válaszadók 85 százaléka nosztalgikus, és hiányzik nekik a várfürdő.

Összegezve: a félidős válaszokból az rajzolódik ki, hogy a miskolciaknak hiányzik a Diósgyőri strand és szívesen fürdőznének ott újból. Funkcióit tekintve azonban nem vágynak nagy megújulásra, inkább a régi szolgáltatásokat látnák viszont.

További információk a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldalon érhetőek el.

További hírek

Olvasnivaló