Ugrás a tartalomra

Tovább növeli vasúti járműjavítója kapacitását a TS Hungaria 

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. október 26. szerda 20:19
A vasúti kocsik felújításával foglalkozó cég több mint hétszázmilliós fejlesztést hajtott végre miskolci telephelyén, melynek köszönhetően mostantól éves szinten ötezerrel több vasúti kerékpárt tud felújítani, mint korábban.
Tovább növeli vasúti járműjavítója kapacitását a TS Hungaria - Horváth Csongor képgalériája

Magyarország egyik legkorszerűbb nagyteljesítményű digitális profilesztergája állt üzembe szerdán a TS Hungária Kft.-nél. A hétszázötven millió forint értékű csúcstechnológiás berendezés éves szinten harminc százalékkal, ötezer vasúti kerékpárral növeli a Rail Cargo Hungariához tartozó vasúti járműjavító produktivitását – jelentette ki az ünnepélyes eseményen Kotiers Román, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Igazgatóságának tagja.

 A szakember kijelentette, a következő hónapokban egy további százmillió forintos beruházás keretében új kerékpárfestő üzemrészt alakít ki.

- A vállalatcsoport a globális gazdasági visszaesés és a vasúti fuvarozási feltételek romlásának időszakában is támogatta a beruházás megvalósulását. Az üzembe helyezett berendezés a vasúti árufuvarozás fenntartásának fontos eszköze: az RCH nyolcezer különböző típusú vasúti kocsijával biztosítja a magyar ellátási lánc gördülékeny működését – jelentette ki.

A fejlesztést sajtótájékoztatón ismertették. Fotók: Horváth Csongor


Kotiers Román kiemelte, a vasúti kocsik iránti kereslet rendkívüli mértékben megnövekedett az ukrán gabona, az élelmiszeripari anyagok, a vasérc és szén fuvarozási igényeinek és a hatósági áras tűzifaprogram jelentős szállítási szükséglete miatt. „Utóbbi továbbítását az Rail Cargo Hungaria kizárólagosan végzi” – tette hozzá.

Értéket teremtenek

 - A vasút ugrásszerű térnyerés előtt áll, ezért az is stratégiai cél, hogy a magyar vasúthálózat felkészüljön a kihívásokra. A hazai klímacélok elérése csak úgy képzelhető el, ha a közúti áruforgalom jelentős részét sikerül átterelni a vasútra. Ehhez viszont jelentős infrastrukturális fejlesztésekre van szükség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A TS Hungaria a mai napon nagyon fontos lépést tesz annak érdekében, hogy a vasúti áruszállítás megfeleljen a jövő kihívásainak. Az üzembe állított digitális profilesztergával kapacitásbővülés valósul meg, ezzel pedig tovább javul a vasúti infrastruktúra megyénkben – jelentette ki az ünnepségen Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánja, aki üdvözölte, hogy a fejlesztés új munkahelyeket teremt és magasan képzett szakembereket foglalkoztat.


Veres Pál Miskolc polgármestere hangsúlyozta, hogy a városba egyre nagyobb számban érkező befektető magyar és nemzetközi cégek jó otthonra lelnek, hiszen Miskolc adottságai kiválóak mind az infrastruktúra, mind a jól képzett munkaerő, mind pedig a biztos szakember utánpótlást jelentő Miskolci Egyetemmel kialakított kiváló kapcsolatot tekintve. 

- Az elmúlt évek tudatos ipar- és iparterület-fejlesztési munkája pedig beérni látszik, hiszen a városban lévő ipari parkok mára szinte teljesen beteltek, és most már azon kell dolgozni, hogy hol tudnak további megfelelő területeket találni a város iránt érdeklődő cégek számára. Veres Pál hozzátette: a TS Hungaria jelenléte is azt bizonyítja, hogy érdemes Miskolcban gondolkodni hosszú távon is – hangsúlyozta a város első embere. 

Veres Pál, Csöbör Katalin és Alakszai Zoltán


Növekvő kereslet

Végül Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója szólt, aki elmondta, kerékpárjavítás iránt folyamatosan növekszik a kereslet, amely jelenleg tizenöt-húsz százalékkal meghaladja a vállalat rendelkezésre álló kapacitásait. „Az új, 52,6 tonna tömegű csúcstechnológiás berendezés naponta negyven-negyvenöt darab kerékpár profilesztergálását képes elvégezni. A TS Hungaria idei terveiben mintegy tizennégyezer kerékpár javítása és gyártása, valamint több mint ezerháromszáz vasúti teherkocsi fővizsgája szerepel” – tette hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!