Ugrás a tartalomra

Tűz egy miskolci panellakásban - egy 16 éves fiút gyanúsítanak, a család gyorstámogatást kap az önkormányzattól

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 02. hétfő 14:00
Tűz ütött ki egy miskolci tízemeletes panelház egyik harmadik emeleti lakásában szilveszter este, a lángok egy "eltévedt" tűzijáték miatt csaphattak fel. A rendőrség egy 16 éves fiút gyanúsít. Az önkormányzat szükséglakással és gyorstámogatással segíti a lakását, bútorait elveszítő, háromfős családot.

Szilveszter este fél nyolc körül, feltehetőleg egy erkélyre hullott tűzijáték miatt kigyulladt és lakhatatlanná vált egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a Középszeren. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, ezalatt negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet.

Az ügy kapcsán a rendőrség részéről Janasóczki Attila nyilatkozott hétfőn a Miskolc Televíziónak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, közveszély-okozás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás. Egy 16 éves helyi fiatalt gyanúsítanak, aki barátaival volt kinn az utcán, amikor az eset történt. A fiatal kilőtt egy tűzijátékot, de a rakéta szerencsétlenül az egyik harmadik emeleti lakás erkélyére csapódott, és ott kigyulladt.

- Munkatársaim néhány órán belül kiderítették, ki az elkövető. A gyanúsított fiút előállították a rendőrkapitányságra, ahol kihallgatása során elmondta, véletlenül történt az eset, és nem is látták, hogy kigyulladt az erkély - tette hozzá.

A rendőrségi szóvivő felhívta arra is a figyelmet, hogy a tűz elfojtásáig mintegy negyven embernek kellett átmenetileg elhagynia a lakását. Kollégái egy kismamának is segítettek, aki alig egyhónapos kisbabájával talán nem is találta volna meg a kiutat a nagy füstben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Rinyu Zsuzsanna megerősítette, hogy a lakás lakhatatlanná vált. Lakói átmenetileg rokonokhoz kerültek.

Időközben a miskolci önkormányzat is felvette velük a kapcsolatot, és - bár igazgatási szünet van, így soron kívül - egy egyszeri, százezer forintos támogatással segíti az újrakezdésüket. Az összeget legkésőbb keddig megkapják. Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselő szerint óriási szerencse, hogy nem tartózkodtak otthon, így nem történt nagyobb tragédia.

- Én is a Középszeren élek, így láthattuk, hogy rengeteg tűzoltó és mentő volt a helyszínen, amikor az eset történt. A lakás teljesen kiégett, a bútorok használhatatlanná váltak. Már beszéltünk a Miskolc Holding Zrt. munkatársaival, hogy minél hamarabb kaphasson a család egy szükséglakást. A települési gyorstámogatást is meg tudták igényelni az igazgatási szünet ellenére, munkatársaink soron kívül foglalkoznak az ügyükkel - húzta alá.

A politikus kitért arra is, mekkora veszélyt jelent a petárda- és tűzijáték-használat egy ennyire sűrűn lakott városi környezetben.

- Sajnos még ma is gyakori jelenség, így évről évre el kell ismételni, hogy még a legális tűzijátékokat is nagyobb felelősséggel, óvatosan kellene használni. Egy ennyire sűrűn lakott területen persze az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem használnák az emberek ezeket az eszközöket - tette hozzá Szarka Dénes.

További hírek

Olvasnivaló