Ugrás a tartalomra

Új vezető a könyvtár élén

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 27. szombat 08:56
A váltásra azért volt szükség, mert Prokai Margit korábbi intézményvezető nyugdíjba vonult.

Varga Gábor személyében új vezetője lesz 2022 januárjától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak – erről zárt ülésen döntött csütörtökön a miskolci közgyűlés. Az igazgatóváltásra azért volt szükség, mert Prokai Margit korábbi intézményvezető – aki májustól már felmentési idejét töltötte – idén októberben nyugdíjba vonult. A könyvtárat azóta megbízott igazgatóként Csoma-Simon Mária vezeti.

Varga Gábor 2000-ben kezdte meg könyvtárosi pályafutását a Miskolci Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Fiókkönyvtárában, majd 2002-től a Lévay József Muzeális Könyvtárban dolgozott. A Miskolci Városi Könyvtár és a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár 2013-as összevonását követően osztályvezetői, 2016-tól városi hálózati igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be.

A kulturális intézmény jelenlegi szolgáltatási osztályvezetője a Miskolci Naplónak elmondta, ötéves vezetői programjában nagy hangsúlyt kap a könyvtárhasználat komfortosabbá tétele a könyvtári terek megújításának folytatásával, az önkiszolgáló kölcsönzés bővítésével, a távolról elérhető szolgáltatások kiterjesztésével, az adatbázisok és a könyvtár által fejlesztett alkalmazások otthoni használatával.

– Fontos feladatunk a könyvtárakban őrzött miskolci és megyei értékek bemutatása, digitálisan elérhetővé tétele, olyan szolgáltatások fejlesztése, amelyekkel a közoktatást támogatjuk. A 2022-es év jó alkalom lesz az összegzésre és az elődök munkájának elismerésére is, hiszen jövőre ünnepeljük a megyei könyvtár fennállásának 70 éves, a Görgey utcai központi épület átadásának 50 éves évfordulóját – tette hozzá Varga Gábor.

További hírek

Olvasnivaló