Ugrás a tartalomra

Újabb fúzió után, Borsod Bobcats néven indulnak a HFL-ben a miskolci amerikaifutball-csapatok

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 21. szombat 08:18
Ismét egy közös célért küzd a Miskolc Steelers és a Miskolc Renegades, az összevont és kibővített élvonalbeli bajnokságban is szeretnék letenni névjegyüket.

Nem példa nélküli a miskolci gárdák összefogása, legutóbb például két éve, Miskolc American Football Team néven a Divízió I.-es bajnokságot is megnyerték. Egy év különutas szereplés után (a Steelers a HFL-ben, míg a Renegades a Divízió II.-ben), most újra közösen gondolkodva tervezik a jövőt.

- Új csapatot építünk, egy új egyesülettel, közös névvel és logóval vágunk neki a 2023-as bajnokságnak - nyilatkozta Venczel Tibor, a korábbi Renegátok csapatvezetője a Miskolc Televízió Híradójának.

Borsod Bobcats ("Hiúzok") - ez lesz a csapat neve. Új "állatfaj" tűnik fel tehát a honi amerikaifutballban, de a gárdát jól ismerhetjük, hiszen a játékoskeret összetételében nem történt nagy változás - bár a tavaly az év védőjátékosának megválasztott Bodnár Benedeket minden bizonnyal nehéz lesz pótolni. A kitűnő linebacker a HFL-címvédő Fehérvár Enthronershez igazolt a napokban.

Az újabb zökkenőmentes átállás azonban nem okozhat gondot a csapatok életében, hiszen évek óta dolgoznak közösen, erősítették egymást akkor is, amikor külön ligákban indultak. Ahogy arra a korábbi Steelers részéről Nagy Donát rámutatott, mindkét gárda játékosai megmérettették már magukat a legjobbak között, így senkinek nem lesz idegen az élvonalbeli szereplés. A fúzió kapcsán is pozitív érzései vannak.

- Így biztosított az amerikaifoci jövője Miskolcon, együtt igazán erősek lehetünk - fogalmazott. - Egy közös csapat, egy közös egyesület, közösen hozott döntések - hogy milyen előnyök származnak ebből? Például sokkal könnyebb lesz toborozni, egy juniorprogramot felépíteni. Meggyőződésem, hogy egy nagy sportegyesületté tudunk válni, ami vidéki bázisa a sportágnak. Ezt a létszámunk és az eredményeink is tükrözik majd a remények szerint.

A játékosok jelenleg a Ferenczi egészségügyi technikum tornacsarnokában edzenek, később, a jó idő beköszöntével a megszokott helyükre, a Miskolci Rendvédelmi Technikumba teszik át a székhelyüket. A Bobcats mérkőzéseit pedig a tervek szerint az egyetemi atlétikai centrumban rendezik meg.

Az átalakuló magyar bajnokságokban minden bizonnyal több csapat szerepel majd az élvonalban, így a Hiúzokra is több mérkőzés vár, mint tavaly. A csapatnál óvatosan nyilatkoztak a célokról: minimálisan szeretnék letenni a névjegyüket az új HFL-ben, illetve megőrizni azt a presztízst, amit az évek során a miskolci amerikaifutball-csapatok felépítettek. Ezen felül azonban a rájátszás, sőt akár a döntőbe jutást sem tartják elképzelhetetlennek.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) idén átalakítja a bajnokságok lebonyolítását. A 2023-as szezonban a HFL küzdelmeit a korábbi Divízió I. szabályai szerint rendezik meg, a szándékuk szerint ezzel megkönnyítve a szintlépést azoknak a csapatoknak, amelyek eddig a korábbi szigorú feltételeknek nem minden esetben tudtak megfelelni. Ezzel a szövetség reményei szerint kibővül a legmagasabb osztály létszáma, a korábbi Divízió I.-es élcsapatok pedig fel tudnak nőni vetélytársaikhoz. A létszám növekedésével 2018 után újra visszatérhet a wildcard kör, és valódi jelentősége lesz az első két kiemelés megszerzésének az alapszakaszban. A HFL mellett a Divízió I. is megmarad, ide pedig a korábbi Divízió II.-es gárdák lépnek fel. A bajnokságok pontos szabályzata és a versenykiírás pontos részleteiről hamarosan újabb információkat adnak ki a szövetség weboldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!