Ugrás a tartalomra

Újra próbálnak a színházban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 21. csütörtök 18:18
A Francia rúdugrás című vígjátékkal és a Szerelmes Shakespeare-rel nyitott újra a színház. Ugyan nézők még nem láthatják újra a társulat játékát, de a színművészek már elkezdhették a próbát. Egyelőre maszkban készülnek a legújabb bemutatókra. Konkrét időpont nincs, de a társulat bízik a mihamarabbi kezdésben.

Maszkban és civilben, de már a színházban, együtt próbálhatnak a színészek. A Francia rúdugrás próbái a Kamarában kezdődtek meg. A szórakoztató darabból kiderül majd, hogy mit akar a nő és mit a férfi, ha felszikrázik a tűz, vagy éppen kezd megszűnni köztük a kémia. Egyelőre még szövegkönyv van az alkotók kezében, mert a kimaradt próbaidőszak miatt időbe telik újra felvenni a fonalat. „Én egy betűre sem emlékeztem – vallotta be Czakó Julianna színművész –, de most, hogy elkezdtük lejárkálni, meg látjuk egymást, meg a szöveget meg, hogy itt miről is van szó, azért csak lassan eszünkbe jut.”

Fotó: Végh Csaba

A Nagyszínházban is letakarva pihen még a nézőtér, a színpadon viszont már nagy a mozgás. Készül a Rómeó és Etelka, pontosabban inkább a Szerelmes Shakespeare. A rendelkező próbán itt is maszkban elevenednek meg a karakterek, de a színészek számára már az öröm, hogy három dimenzióban láthatják egymást. „Nyilván rossz érzés picit azért maszkban próbálni - mondta Rózsa Krisztián színművész -, mindenkinek csak a szemét látod, próbáljuk betartani a távolságot. Vigyázunk egymásra, de sokkal jobb itt lenni, és valós emberekkel kommunikálni és próbálni, mint otthon, a konyhádban egy telefonon.”

A Szerelmes Shakespeare próbái már a veszélyhelyzet kihirdetése, a színház bezárása előtt elkezdődtek. Azóta viszont eltelt két hónap, és mindenki más emberként tért vissza. A lelkesedés töretlen, a színészek motiváltan és boldogan próbálnak, holott még nem tudják, mikor gördülhet fel a függöny újra a nézők előtt. „Nem lehet tudni egyelőre semmit - árulta el Szabó Máté, művészeti vezető, rendező. - Bízunk benne, hogy hamarosan valóban megnyitunk, mert igazából csőre töltve várjuk azt a helyzetet, ami a nézőknek való előadást jelenti és nem a csupán a próbát.”

A járványügyi helyzet miatt márciusban félbeszakadt próbák folytatására végre lehetőséget kaptak a színházak országszerte – írta közleményében a színház. Miskolcon Szabó Máté rendezésében a Szerelmes Shakespeare, Mohácsi János rendezésében a Francia rúdugrás, valamint a Miskolci Balett táncadaptációja, a Gépnarancs munkálatai indulhatnak újra.

Ezen kívül az új évad előadásainak próbáit is elindítja a színház a nyár folyamán, hogy ha a járványügyi helyzet is úgy engedi, azonnal elkezdődhessenek az előadások.

Az elmaradt előadások pótlásáról gondoskodik a teátrum, amint a színház megnyithatja kapuit a közönség előtt is, ezeket az előadásokat azonnal műsorra tűzik. A meg nem tartott előadásokra váltott jegyek és bérletek az új időpontokra automatikusan érvényesek, ezért fontos, hogy azokat őrizzék meg! A Ne válts vissza jegyet mozgalomhoz Miskolc is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a nehéz helyzetbe került művészeti intézményeket azzal is segítsék a nézők, hogy megváltott jegyeik árát nem kérik vissza.

„Színházunk minden munkatársa örömmel fogadta a próbák folytatásának lehetőségét, hiszen nekünk is nagyon hiányoznak az előadások, a lelkes és odaadó miskolci közönség. Hetente több tízezren követték a színház online közvetítéseit, melyet ezúton is köszönünk. Reméljük, hamarosan újra találkozhatunk, és nézőink elmondhatják: Újra itt a helyem!” - zárul a teátrum közleménye.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!