Ugrás a tartalomra

A városvezetés leszerelteti az aggályosnak tartott kamerákat, térmikrofonokat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 26. szerda 23:35
A polgármesteri hivatal rendjének helyreállítása érdekében az elmúlt időszakban több bejárás is történt. Ezen bejárások egyikén derült ki, hogy a közgyűlési ülések és egyéb rendezvények helyszínéül szolgáló teremben olyan kamera és mikrofonok vannak elhelyezve, amelyek nem részei a közvetítő rendszernek.

Erről sajnos semmiféle tájékoztatást nem történt sem a felszereléskor, sem a tavalyi átadás-átvételkor.

Az ügy vizsgálata során az alábbiak derültek ki: Kriza Ákos kérésére Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető engedélyével 2016 augusztusában több mint 3,7 millió forint értékben került beszerelésre a közgyűlési terembe egy robotkamera, két térmikrofon és a hozzájuk tartozó vezérlőegység. A kamera és a mikrofonok olyan jó minőségű eszközök voltak, amelyek segítségével a teremben zajló minden beszélgetés és történés rögzíthető volt. Mivel a rendszer független a közgyűlés üléseit közvetítő rendszertől, emiatt a kikapcsolt mikrofonok és kamerák esetén is rögzíthetett mindent. Tehát a teremben helyet foglaló képviselők, hivatali dolgozók, cégvezetők, sajtómunkatársak, érdeklődők beszélgetéseit, mozdulatait is rögzíthette a rendszer. Akár a nem nyilvánosságnak szánt, magánjellegű beszélgetéseket is.

Sajnos ugyanez igaz a zárt ülésekre is, hiszen a közvetítő rendszer a zárt ülésen lekapcsol, de a felfedezett kamera és mikrofonok ezt automatikusan nem tették meg.

Ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a közgyűlési teremben tartott egyéb rendezvények (konferenciák, egyeztetések, fórumok) esetében működött-e ez a rendszer. A vezérlő egységben nem tárolták el a felvételeket, azokat külső és ismeretlen tárhelyre menthették el. Mivel a robotkamera és a térmikrofonok működése aggályos, ezért a jelenlegi városvezetés azok leszerelésére adott utasítást, bár ez is plusz költséget jelent.

(Nyitóképünk illusztráció, egy korábbi, a járványhelyzetet megelőző közgyűlésen készül.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!