Ugrás a tartalomra

A világrangsorok is jegyzik a Miskolci Egyetemet

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 11. csütörtök 15:19
Idén a Miskolci Egyetem is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es világrangsorára, ami az egyik legismertebb – és az intézmények nemzetközi megítélésében is presztízsteremtő – nemzetközi felsőoktatási ranglista.

A londoni Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta minden évben elkészítik a világ felsőoktatási intézményeinek rangsorát, amely megtalálható többek között a topuniversities.com weboldalon is, így a világ bármely pontjáról tájékozódhatnak az érdeklődők arról, hogy mely egyetemek tartoznak a világ több tízezer felsőoktatási intézményei között a legjobbak csoportjába.

A QS rangsorok készülnek általános, illetve különböző szakterületek szerint is. A Miskolci Egyetem 2020-ban már felkerült a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye közé a gépészmérnöki képzésével. A legfrissebb nagyszerű hír szerint pedig a 2021-es átfogó világranglistán is szerepel. Ide 8 magyar egyetem került fel, köztük a Miskolci Egyetem is, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel együtt a 801-1000. helyre soroltak a ranglista készítői. A négy nagy magyar tudományegyetem az 500-700. közötti mezőnyben szerepel.

A világrangsor összeállítói hat szempont alapján osztályozták az intézményeket. A legnagyobb mértékben (40 %) az egyetemi világban szerzett elismertségi megítélés volt a döntő szempont. A tudomány világának szakértői – több mint százezren – véleményezték a világ felsőoktatási intézményeit az oktatás és kutatás színvonalát illetően, és ez alapján rangsorolták az intézményeket. A második fontos szempont (20 %) az oktatók és hallgatók aránya volt, de ugyanilyen súllyal esett a latba az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága is. Emellett mérvadó volt (10 %) a munkaadók véleménye is, akik értékelték az egyetemeket az általuk kibocsátott munkavállalók felkészültsége, eredményessége, rátermettsége alapján, a további rangsorolási szempont (5-5 %) pedig a külföldi oktatók, illetve hallgatók aránya volt.

Az összesített rangsor élén az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Stanford és a Harvard áll.  Az első európai (összesítettben 5.) az Oxford University, ezt követi svájci ETH Zurich (összesítettben 6.), majd ismét három brit egyetem következik: a Cambridge, az Imperial College London és a University College London (UCL).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!