Ugrás a tartalomra

Vonzónak tűnhet, de életveszélyes a Hámori-tó jege

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 20. szerda 08:55
A rövid ideje tartó fagyos időszak miatt még nem hízott túl vastagra a jégpáncél, a napokban kezdődő felmelegedés miatt pedig egyelőre nem is fog. Ráadásul mivel a Hámori-tó ipari víztározónak minősül, annak jegére akkor sem lehet rálépni, amikor sok más tóéra igen.


Túlzás nélkül kijelenthető: a jég az úr Lillafüreden, köszönhetően az elmúlt napok hideg időjárásának. Ahogyan arról a minap.hu is beszámolt, a napokban a Bükk-fennsík egyik töbrében mínusz 27 foknál is hidegebb volt. A napok óta tartó fagynak köszönhetően a lillafüredi vízesés részben, a Hámori-tó pedig csaknem teljesen befagyott, utóbbi jegén szinte azonnal megjelentek a hideg és a téli sportok szerelmesei.  

A tiltás ellenére minden évben sokan rámerészkednek a Hámori-tó jegére. Fotó: Juhász Ákos


Munkatársunk kedden délelőtt fotózta a jégbe öltözött Lillafüredet, képei tanúbizonysága szerint még akkor is többen sétáltak, csúszkáltak a tó jegén. Az üzemeltető Garadnavölgyi Vízi Társulat ügyvezetője szerint minden évben nagy kockázatot vállalnak azok, akik rámerészkednek a Hámori-tó jegére, idén azonban talán még a korábbi éveknél is rizikósabb ez a mutatvány.

Lillafüreden a jég az úr - Juhász Ákos képgalériája


- Mivel csak nem régen köszöntött be a hideg idő, a jégpáncél még viszonylag friss, ezért aztán nem is túl vastag, másrészt a jégréteg vastagsága erősen változó. Arról nem is beszélve, hogy a meteorológia erős felmelegedést jósol, így aztán valószínűleg napokon belül olvadás is kezdődik – sorolta lapunknak Vanczák Zoltán. 

Ami a következő napokat illeti, a társulat első embere nem téved: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét közepétől fokozatosan melegszik a levegő, a hét második felében néhol plusz tíz Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek.


Mindig tilos

Vanczák Zoltán elmondása szerint a Hámori-tó jegén tartózkodni tulajdonképpen mindig tilos. „Az viszonylag széles körben ismert, hogy az állóvizek jege többnyire akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert. A Hámori-tó esetén viszont nem számít a jég vastagsága, annak feladata ugyanis a víztárolás, és a vízingadozás mérséklés.

- A társulatunk feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa az ökológiai vízmennyiséget a Szinva medrében. Ehhez szükség esetén a tóból engedünk le vizet, akár télen is. A probléma ezzel az, hogy ilyenkor a jég alatt nem pontosan látjuk, hogyan változik a vízszint: ennek megfelelően a jégpáncél alatt lehet akár levegő is, de előfordulhat az is, hogy a bejövő víz alulról feszíti a jeget. Emiatt aztán mindig veszélyes a tó jegére lépni. Az már csak hab a tortán, hogy tó korábbi gátőre, aki leengedve is látta a létesítményt azt mondta, hogy tíz-tizenkét forrás is táplálja azt, tehát a vízgyűjtő funkciót akkor is betölti, ha Garadnán netalán egyáltalán nem érkezne bele víz – tette hozzá az ügyvezető. 


Ipari víztározó

A Garadnavölgyi Vízi Társulatot 1988-ban a miskolci önkormányzat és gazdasági társaságok, civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy a Hámori-tavat kezelje és megóvja az árvizektől Alsó- és Felsőhámort. Ezek tudatában nem lepő az sem, hogy besorolását tekintve a Hámori-tó ipari víztározó, melyekben alapvetően egyáltalán nem lehet fürdeni, vagy annak pedig korcsolyázni. A tiltást, mindhárom helyen, ahol a tó jegét el lehet érni táblák jelzik.
 


Vanczák Zoltán kiemelte, aki a szabad vizek jegén tartózkodással kapcsolatos szabályokat megszegi, szabálysértést követ el. A rendőrség télen a tavaknál fokozott ellenőrzéseket tart, annak érdekében, hogy a jégbeszakadások miatt bekövetkező tragédiák megelőzhessék.

További hírek

Olvasnivaló