Ugrás a tartalomra

A Vörösmarty városrészben is nyílt részvételi iroda

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 21. péntek 18:21
A Célpont Közösségi Tér vállalta magára a feladatot, hogy felerősítse és közvetítse az állampolgárok részvételi szándékát az önkormányzat felé. Részvételi pontként történő bemutatkozásuk során az is kiderült, hogy a városrész közösségeivel már aktív kapcsolatot alakítottak ki.

A Részvétel Hete során az az – egyelőre – hat ilyen pont mutatkozik be, amelyek a város részvételi demokratikus törekvéseiben vállalnak kulcsszerepet. Pénteken a Miskolc Város Közoktatásáért Közalapítvány által fenntartott Célpont Közösségi Tér következett.

Csorba Ritától, a tér irodavezetőjétől megtudtuk, hogy szervezetük csatlakozott korábban ahhoz az önkormányzat által koordinált részvételi munkacsoporthoz, amelynek tagjai közösen gondolkodtak arról, miként lehetne Miskolcon meghonosítani a részvételi kezdeményezéseket. Ennél fogva evidens volt, hogy ők is részvételi ponttá válnak.

részvétel hete vörösmarty tűzzsonglőr,
Fotók: Mocsári László

„Azt gondolom, hogy nem is idegen számunkra ez a terep” – folytatja az irodavezető, majd kifejti, hogy fő ténykedési területükön, a Vörösmarty városrészben a közelmúltban valósítottak meg egy olyan projektet, aminek még a neve is predesztinálta őket: „…Vörösmarty városrészvétel”. Közösségi akciókat szerveztek és erősítették a helyiek kötődését a környékhez, ami jó alapot jelent.

„Az volna a legideálisabb, ha minden lakótelepen lenne egy ilyen hely, ahol nyitott ajtó várja a lakosokat és szívesen segítenek az itt dolgozók” – vélekedik a részvételi pontokról Csorba Rita. Mint mondja, sokban nem változik a tevékenységük, mert az önkormányzat, a képviselők felé eddig is kommunikálták az állampolgári észrevételeket. „Most ez tudatosabbá válhat” – talál azért mégis újat a szerepkörben.

Több kisközösség, szerveződés és önkéntesek kapcsolódnak már a Célpont Közösségi Térhez. A bemutatkozó napon őket a részvételi demokráciával kapcsolatos beszélgetésre és játékra invitálták, hiszen – ahogy mások is – közösen igyekeznek megtalálni ennek az új szemléletnek a leghatékonyabb módszereit. „Elsőként velük kell ismertetni a részvételi koncepció részleteit, illetve hogy egyáltalán mi ez az egész” – teszi hozzá a szakember.

Ahogy a többi részvételi pont bemutatkozása során, a Célpontosoknál is megjelent a fény motívuma. Az ő esetükben tűzzsonglőr látványos akciója zárta a napot.

részvétel hete vörösmarty tűzzsonglőr,

A Részvételi Koncepció köti össze a pontokat

Miskolc közgyűlése a tavaly decemberi ülésén fogadta el a Részvételi Koncepciót. A dokumentum tulajdonképpen annak az alapjait fekteti le, hogy a Polgármesteri Hivatal szabályok és törvények által behatárolt működési rendjéhez igazodva miként tudnak az állampolgárok becsatlakozni a döntés-előkészítési folyamatokba – véleményüket, ötleteiket, érdekeiket képviselve. Ez a részvételi demokrácia, ami kiegészíti a képviseleti formát.

Egy nagyon fontos elem a részvételi pontok hálózatának létrehozása városszerte. Ezek a többnyire már aktív közösségek és közösségi terek köré szerveződő „hidak” segítenek majd az állampolgárok és az önkormányzati közötti kapcsolat szorosabbra fűzésében.

A Részvétel Hete szombaton zárul:

Január 22., szombat, Pont Központ (Weidlich-udvar, Széchenyi u. 19.)
15:00–17:00 Gyertya-installáció, kalendárium- és mandalakészítő kézműves foglalkozás, meglepetések, bemutatkoznak a Pont Központ kisközösségei

Programok

Jelenleg nincsenek programok!