Ugrás a tartalomra

Zöldül, szépül a Kilián

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 13:25
Mind az északi, mind a déli városrész 36, muskátlival beültetett kaspót kapott a közelmúltban, amelyek tovább virágosítják a köztereket. Ez is illeszkedik abba a folyamatba, amelyhez sok lakó is csatlakozott: igyekeznek még zöldebbé tenni környezetüket.

A közösségi összefogást Bartha György, a terület önkormányzati képviselője is támogatja. Ennek része a most kihelyezett kétszer 36 kaspó, amik ősz végéig díszítik az oszlopokat. A képviselő arra is kitért, hogy a lakók zöldítési törekvéseit egyebek mellett növényekkel támogatja.

Fotók: Juhász Ákos

„A bérházak között kerteket ültetnek. Én biztosítom hozzá a virágokat, ők elültetik és gondozzák. Így sokkal szebb a környezetünk” – mesélte a képviselő. „Igénylik a lakók, sőt egyre többen élnének a lehetőséggel” – fűzte hozzá, majd arra tért át, hogy sokan szeretnének rendezett, virágos körülmények között élni.

„Ez egyrészt azért fontos, mert közösségépítő ereje van: ahogy látják, hogy szorgoskodnak, más lakók is becsatlakoznak. Emellett a tulajdonosi szemlélet miatt is jó a kezdeményezés: a saját ingatlan mellett a környezetüket is érezzék magukénak a helyiek” – magyarázta Bartha György.

Szabó Jánosné és Bartha György az említett virágágyásnál

Az egyik lakos, Szabó Jánosné elmondta, hogy egyre több fiatal költözik a környékre, akik szeretnek ott élni és vágynak a családiasabb, barátságosabb környezetre. „Ezért elég sokat megteszünk a tulajdonostársakkal. Legyen az virágültetés, járdajavítás vagy az ajtók-ablakok cseréje a lépcsőházban” – részletezte Ági néni.

A saját lakása előtt található kiskertre áttérve elmesélte, hogy korábban egy sövénycsík állt a helyén, oda került a virágágyás. „Tízen-tizenöten gyűltünk össze, tettre kész fiatalemberekkel, akik ástak és lefektették a szegőköveket. Összefogtunk és segítettünk egymásnak, hogy ilyen szép legyen” – büszkélkedett.

Zárásként azzal egészítette ki az elhangzottakat Bartha György, hogy egyik legfontosabb céljuk megőrizni a zöld területet.

További hírek

Olvasnivaló