Ugrás a tartalomra

Zöldülő Miskolc - új hulladékválogató üzem kezdi meg működését

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 01. csütörtök 17:22
Átadták Miskolcon a vármegye legnagyobb kapacitású, gépesített szelektív hulladékválogató üzemét, amely újabb jelentős lépés a város és a régió fenntarthatóbbá válásának folyamatában. A projekt mintegy négy milliárd forint támogatási összegből valósult meg és évi tizenötezer tonna hulladék feldolgozását teszi lehetővé.
Fotók: Horváth Csongor

Az átadó ünnepségen elhangzott, hogy a beruházás megvalósítása érdekében a megye négy nagy hulladékgazdálkodási önkormányzati társulása, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, illetve a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás közösen pályázott a támogatásért, megalakítva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot. 

A 2021-ben megkezdett beruházás célja a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával, területi optimalizáció útján a B.-A.-Z. megyében kialakított új hulladékgazdálkodási régióban a hulladékgazdálkodás országos elvárásait és céljait meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírt kötelezettségek teljesítése volt. Ennek érdekében épült meg az új szelektív hulladékválogató csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra Miskolcon - köztük a korszerű hulladék átrakóállomás is -, a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében.

Veres Pál Miskolc polgármestere, egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorcium konzorciumvezető társulásának elnöke, beszédében kiemelte: „A jövő zöld, efelől nem lehet kétség. Zöldnek kell lennie, fenntarthatóbbnak, környezettudatosabbnak és környezetkímélőbbnek, mert csak így őrizhetjük meg és adhatjuk tovább gyermekeinknek és unokáinknak, ezt a sokat szenvedett, de még mindig gyönyörű bolygót.” Felhívta a figyelmet, hogy az ipari forradalom óta nagyon sok kárt, szennyezést szenvedett el a földünk miattunk, itt az ideje, hogy ennek véget vessünk és több törődést és figyelmet kapjon tőlünk. 
A társulás elnöke szerint ennek része az is, hogy mit kezdünk az egyre több szeméttel, amit nem eldobálni vagy elégetni kell, hanem lehetőség szerint újrahasznosítani. Ebben egy hatalmas lépés ez a most átadott beruházás, úgy Miskolcnak, mint a vármegyének. Egy zöldebb és fenntarthatóbb világ felé. 

Veres Pál emlékeztetett, hogy Miskolc tagja annak a „100 város misszió” elnevezésű Európai Uniós kezdeményezésnek, amelyben a települések azért küzdenek, hogy idővel klímasemlegesen tudjanak működni. Büszkeség volt bekerülni ebbe a százas csapatba, de egyben nagy felelősség és feladat is. Miskolc elindult ezen az úton, elektromos buszokat vásároltak, CNG midibuszokat állítottak szolgálatba, és dinamikusan fejlesztik a kerékpárút hálózatot is, miközben erejükhöz mérten támogatnak minden környezettudatos fejlesztést. 
„Ez az új, nagykapacitású szelektívhulladék válogató üzem éppen ilyen beruházás. Beruházás és befektetés egy tisztább, zöldebb, élhető jövőbe. Hatalmas lépés a város és a régió fenntarthatóbbá válásának útján” – szögezte le a polgármester. 

A projekt kivitelezési munkálatait a Mento Környezetkultúra Kft. és a Közgép Zrt. végezte. Az építők nevében Boglár Tamás a Mento Kft. projektvezetője ismertette a kivitelezés fázisait a tereprendezéstől az elkészült 3400 négyzetméteres üzemcsarnokig. Elmondta, a projekt révén egy évi 15 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására képes válogató üzem létesítésére került sor, valamint a Miskolcot és vonzáskörzetét kiszolgáló átrakóállomás teljes mértékű felújítására és a szükséges kiszolgáló létesítmények és infrastruktúra kialakítására. A cél az volt, hogy a meglévő és eddig fejlesztésre került hulladékgyűjtési rendszereket korszerű, nagyobb kapacitással bíró létesítmények szolgálják ki.

Ladányi Roland az új létesítményt üzemeltető MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége mára elérte a korábban működő feldolgozó üzemek teljesítőképességének határait, leginkább azért, mert a szétválogatás emberi erővel, kézzel történt, amelyet nem lehetett hatékonyabbá tenni. Ehhez képest az új hulladékválogató egy modern, teljes mértékben gépesített technológiai sorral rendelkezik. A beérkező hulladékok anyag és szín szerinti szeparációját a telepítésre került ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik. Kialakításra került még egy utóválogató kabin, valamint hulladékok tömörítését elvégző bálázógép is. Ez a megoldás hatékonyabbá teszi a szelektív hulladék válogatását, hiszen a munka jelentős részét a gépek végzik. Humán erőforrásra szinte csak a feldolgozási sor végén van szükség, a kiválogatott anyagok tisztaságának ellenőrzése és biztosítása céljából, mert idegen anyagok vagy szennyeződések a szűrők ellenére is maradhatnak a végtermékben. 

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy ez az új üzem lépcsőzetesen átveszi az eddig működő vármegyei válogatóművek munkáját, így azok fokozatosan kivezetésre kerülnek a rendszerből, vagy más funkciót kapnak. Jelenleg a bevezető próbaüzem zajlik, a létesítmény július 1-jét követően áll teljesen szolgálatba, utána egy hosszabb folyamatban veszi át a vármegye többi válogatójától a munkát, akkor már a MOL Zrt. égisze alatt.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!