Ugrás a tartalomra

Nem talált fertőtlenítőszert a boltokban? Ezt készítse el!

Létrehozva
Négy tolvaj ecetnek hívják, és kiváló fertőtlenítőszer, akár otthon is elkészíthető. Az eredeti recept összetevőit sokáig kell állni hagyni, de van már rövidebb időt igénylő változata is.
Kép

Európában nemcsak most, régebben is tarolt a járvány: pestisnek hívták. Akkor még kezdetleges volt a védekezés. Volt azonban négy tolvaj, akik annak ellenére sem kapták el a betegséget, hogy fosztogatták a halottakat Dél-Franciaországban. Mikor elkapták őket, az életükért cserébe elárulták titkukat.  

Összetétele: 1 evőkanál zsályalevél

                    1 ek. levendulavirág

                    1 ek. rozmaring levél

                    1/2 teáskannál kakkukfű

                    1/2 tk. bors

                    450 ml almaecet

A felsorolt növényeket a felmelegített almaecetbe tesszük egy befőttes üvegben. Vigyázzunk, a keverék fémmel nem érintkezhet! Legalább négy hétig állni hagyjuk sötét és hűvös helyen, majd leszűrjük. Kezünket, fülünket és halántékunkat dörzsöljük be vele naponta.

 

A rövidebb időt igénylő változat:

40 csepp szegfűszeg illóolaj

35 csepp citrom illóolaj

20 csepp fahéj illóolaj

15 csepp eukaliptusz illóolaj

10 csepp rozmaring illóolaj

40 ml almaecet

Ezt a mennyiséget összekeverjük, barna üvegben, fénymentes helyen tároljuk. Egy liter vízhez tíz cseppet teszünk, és máris fertőtleníthetünk

Ez is érdekelhet

Mutatjuk, hol és mikor tudunk vért adni a jövő hét folyamán
EgészségBorsod-Abaúj-Zemplén
A vérellátás és véradás kiemelt jelentőséggel bír az év valamennyi időszakában.
Újabb adomány érkezett a kórházhoz
EgészségMiskolcBorsod-Abaúj-Zemplén
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház ismét komoly felajánlásban részesült.
Mutatjuk, hol és mikor tudunk vért adni a jövő hét folyamán
Egészség
A vérellátás és véradás kiemelt jelentőséggel bír az év valamennyi időszakában.
Csalánfélék, lórom, útifű – fokozatosan nő a pollenkoncentráció
EgészségBelföld
Fokozatosan emelkedik a pázsitfűfélék és a kora nyári gyomok pollenkoncentrációja.