Az állati eredetű alapanyagok közül kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik a halhús. Teljes értékű fehérjeforrás, mivel a benne található proteinek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Fogyasztása nem csupán egészséges, de hozzájárul a zsírmentes testtömeg fenntartásához. Kiemelt forrása az omega 3 zsírsavaknak, egyes halfajok pedig szelénből, magnéziumból, továbbá B1-, B2-, B3- és B6-vitaminból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak. Mindennek tükrében nem volna meglepő, ha a egyik leggyakrabban terítékre kerülő fogás lenne hazánkban például a fogas. A valódi kép azonban mást mutat. Egy öt évvel ezelőtti európai országok közt végzett felmérés szerint Portugáliában mindenki hetente körülbelül egy kilogramm halételt elfogyaszt (élősúlyban mérve), egy átlag magyar azonban ugyanezt a mennyiség negyedévente fogyasztja csak el.
Ezen a téren tehát nem vagyunk toplistások. Sőt, négy évvel ezelőttig növekvő tendenciát mutatott a hazai halfogyasztás, 2018 óta azonban ismét kevesebb uszonyos kerül villa alá. Az MTI pénteken tette közzé egy felmérés eredményét a témában. Íme a hazai halfogyasztási grafikon 2015-202 között.
E szerint 2019-ben 6,45 kilogram halhúst fogyasztott átlagban egy magyar ember. A garfikon, bár most jött ki az összesítés, mégsem ad szilárd támpontot a jelenlegi helyzet megítéléséhez. Bár pontos adatokat nem mondott, tavaly decemberben Nagy István agrárminiszter azt taglalta, hogy az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ám az alábbi írásban a miniszter is inkább a múltról, nem a jelenről beszélt.