Ugrás a tartalomra

Sok az illatos bodzavirág, készülhet a szörp

Létrehozva
Hűvös volt a tavasz, alig érett a földieper, késik a dinnye és sok gyümölcsünk virágában fagyott le, amiből azonban lett bőven, az a bodzavirág.
Kép
bodzavirág
Úton, útfélen, erdőszélen virágzik a bodza. Fotó: Freestock

Ha csak kimondom, hogy bodza szörp, máris megrohannak a gyermekkori emlékek, amikor még nagynéném szedte, készítette az egyedülálló ízvilágú és aromájú háziszörpöt, jó cukrosan, savanyú citrommal feldobva az ízbombát. Jártunk is rá a jó meleg napokon, gyorsan kifogyott a hűtőből a bodzaszörp, mehettünk a kiserdő szélére az újabb adag virágokért. Ma sincs ez másképp, aki szereti ezt a friss ízt és egyedi aromát, nem sajnálja rá az időt, hogy elkészítse, hiszen nagyobb az élvezet vele, mint a befektetett munka. Különösen hálás a dolog, ha az ember már a saját gyermekeinek készíti.

Így tesznek Makai Andrásék is, akik minden szezont kihasználnak, és amiből csak lehet, szörpöt készítenek, tavasztól őszig. Ha van elég alapanyag, egészen nagy tételben is, persze csak a családnak.

- Mi alapvetően nagyon természetszerető és egyébként is erdő közelében lakó emberkék vagyunk. Úgyhogy ilyen szempontból nekünk a bodza - az erdő közelsége miatt - gyerekkorunk óta meghatározó szereplője az életünknek. Minden évben csinálunk bodza szörpöt és nagyon-nagyon szeretjük. Viszonylag egyszerűen elkészíthető és némi kis trükkel akár hosszan el is tartható, így sokáig élvezhetjük ezt a különleges ízvilágot – avat be András.

Kép
bodzaszörp készítés
Így készült a finom bodzaszörp. Fotó: Makai András

Szerinte a bodzavirágból készített szörp nagyon egészséges és frissen kerülnek bele az íz és hatóanyagok, hiszen az italba elsősorban a virágpor kerül, amit azonnal fel kell használni. A leszedett bodzavirágot sem tárolni, sem lemosni nem lehet. Azon frissiben kell felhasználni. Úgy véli, azon lehet vitázni, hogy a hozzá adott cukor mennyire egészséges vagy nem, de arról nem érdemes, hogy ez egy nagyon finom és hősítő nyári ital. Csupa természetes alapanyagból, ízfokozók, tartósítószerek nélkül.

- Nálunk nagyon szeretik a gyerekek is, meg az egész család. Szoktam még többek között mentából, citromfűből, egyes gyógynövényekből vagy levendulából is szörpöt készíteni. Elég sok mindenből csinálok szörpöt, mert mindegyiket nagyon szeretjük. Én előnyben részesítem az általam megcsinált szörpöket a boltiaknál. Azért ez mégis csak a mi kezünk munkája. Nem beszélve arról, hogy nálunk itt vannak a gyerekek, és egy tök jó családi program a virágszedés is, az áztatás és a szörp elkészítése is. Együtt megcsináljuk, aztán üvegekbe töltjük, tehát ez egy kicsit ilyen családi program nálunk – sorolja.

Kép
Bodzaszörpök.
Már csak pohár kell. Fotó: Makai András

Érdeklődésünkre elmondja, hogy általában leszedik a környékükön az összes bodzavirágot, de az idén olyan sok termett, hogy marad bőven arra is, hogy beérjenek a feketés bodzabogyók. Amikből aztán lehet egy újabb adag, kicsit másféle bodzaszörpöt készíteni majd később. 
- Le szoktuk szedni a környékünkön a bodzavirágokat, de olyan bő termése volt az idén a bodzának, hogy nem is zöldek, hanem hófehérek voltak a bokrok. Nagyon sok szörpöt csináltunk belőle, sokáig ki fog tartani. Most annyi bodza volt, hogy a jelentős része fenn maradt a fákon, ezért lesz sok bogyó is, amivel lehet majd még egy kört futni. Nézek majd rá valamilyen jó kis receptet – osztotta meg a tervet Makai András.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes megnézni, hol szedjük le a bodzavirágokat, mert nem lemoshatók, hiszen egy mosással éppen a lényeg, a friss virágpor veszne el. Tehát fontos, hogy ne szennyezett környéken, például forgalmas országutak mellől szerezzük be a hozzávalót, hanem lehetőség szerint olyan helyről szedjük, ahol a legkevesebb káros környezeti hatás éri.

Címkék

Ez is érdekelhet