Ugrás a tartalomra

Első közös koncertjükre készülnek: ütős este várható

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. szeptember 12. szombat 14:35
A Talamba Ütőegyüttessel állnak színpadra a szimfonikusok. A miskolci együttes hatodik éve szervez koncertet a zene világnapja alkalmából: október 2-án a vibráló dallamairól és színes palettájáról ismert Talamba Ütőegyüttessel lépnek közösen pódiumra.
A Talamba ütőegyüttes - A miskolci közönség lehet a „bétatesztelője” a különleges zenei programnak.

Handa Eszter, a zenekar kommunikációs menedzsere elmondta, igyekeznek ezeken a koncerteken az élő zene határtalanságát és sokszínűségét bemutatni.

- Kicsit kitekintünk ilyenkor a hagyományos klasszikus zenei koncertek és koncerttermek mögül, és elhívjuk Miskolcra a zenei élet kiválóságait műfajtól függetlenül. Így került képbe a négytagú ütősegyüttes is, akik vendégelőadóként ugyan már szerepeltek Miskolcon, de most először állnak közösen színpadra a helyi szimfonikus együttessel egy nagyszabású koncert keretében, így a miskolci közönség lehet a „bétatesztelője” ennek a több szempontból is különleges zenei programnak.

- Antal Mátyással, az együttes művészeti vezetőjével régebben dolgoztunk már együtt, amikor a Nemzeti Énekkarnak volt a karigazgatója, de a miskolci zenekar karmestereként ez lesz az első közös fellépésünk – meséli lapunknak Zombor Levente, az ütőegyüttes vezetője.

A Talamba egy olyan profi zenészekből álló baráti társaság, tagjainak életcélja a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása. Koncertjeiken ugyanúgy megjelennek a klasszikus, mint a kortárs vagy a könnyűzenei alkotások átiratai, amiket rendszerint megfűszereznek egy csipet dzsesszel, vegyítenek népdalokkal, afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal.

Zombor Levente szerint oldottabb hangulatú, könnyedebb hangvételű koncertre számíthatnak az érdeklődők. - Könnyebben emészthető, populárisabb zenék, filmzenék is megszólalnak majd, ebbe a struktúrába pedig szerintünk nagyon jól beilleszkedik a Talamba. A koncerten játszani fognak külön a szimfonikusok és a Talamba is, de lesz olyan rész, amikor a két együttes közösen áll színpadra. Több érdekes zenei darab is műsorra került.

- Játsszuk majd például A bolygók című művet Gustav Holsttól: egyesek szerint ez a régebben íródott programzene adott ihletet John Williamsnek is a Star Wars témáihoz. Ennek megfelelően a filmzenék ősatyjának tekinthető ez az alkotás, amiből néhány erőteljesebb tételt mutatunk majd be. Emellett egy Paul Simon feldolgozást is színpadra viszünk, valamint hallhatja a közönség többek között a Talamba saját, Ibéria című kompozícióját is, ami direkt ütőegyüttesre és szimfonikus zenekarra íródott, és a félsziget zenei világába kalauzolja a hallgatóit.

A koncert során olyan különleges ütőshangszerek is megszólalnak, mint például a steel drum, a marimba, a vibrafon, vagy a baszk txalaparta.
 

További hírek

Olvasnivaló