Ugrás a tartalomra

Glutén és laktóz nélkül, ízekben gazdagon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 11. péntek 12:24
Új kiszállításos étterem nyílt Diósgyőrben, ami az ételintoleranciával küszködők mindennapjait igyekszik megkönnyíteni. A sikérre és tejcukorra érzékenyek mellett a fogyni vágyók és a cukorbetegek számára is megfelelő ételeket készít, és szállít házhoz Miskolc egyik legújabb étterme, az Étrend’i.(x)

- Glutén- és laktózmentes fogásokat már korábban is lehetett Miskolcon vásárolni, de olyan konyha, ami kifejezetten ilyen ételekkel foglalkozik, kevés van – mondta el lapunknak a tulajdonos, Girhiny Péter, aki hozzátette, hogy végképp ritka, ha egy hely garantálni tudja azt is, hogy az ételei keresztszennyeződés-mentesek legyenek, vagyis a szakácsok csakis glutén- és laktózmentes alapanyagokkal dolgozzanak. Emellett a raktározáskor és a szállításkor is fokozottan figyelnek: csakis így lehet garantálni, hogy az arra érzékenyek ne legyenek betegek az ételektől. Mindez komoly, mély háttértudást igénylő szakmai kihívást jelent.

- Élelmezésvezető, szakács és diétás szakács is vagyok egyben. Több tanfolyamot végeztem, amik elengedhetetlenek, ha az ember egy ilyen típusú éttermet szeretne üzemeltetni. Az élelmezésvezetői tapasztalat ahhoz kell például, hogy megfelelő módon állítsam össze a heti étrendet, ki tudjam számolni annak az optimális kalória- és tápanyagtartalmát. A fogásokat el is kell készíteni, ezért fontos a diétás szakács tanfolyam. Mindemellett a konyhai tapasztalat sem elhanyagolható, ahhoz, hogy prémium minőségű ételek kerüljenek az asztalra – fogalmaz Girhiny Péter, aki több mint 10 éve dolgozik szakácsként.
Véleménye szerint teljesen „mindenmentesen” főzni nem lehet, viszont a glutént és laktózt elhagyva születhetnek remek, ízes ételek.

- Szükségünk van bizonyos tápanyagokra, ezeket nem szabad megvonni a szervezetünktől. Úgy állítom össze a menüt, hogy az tartalmazza a megfelelő arányú és mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és ásványi anyagokat. Girhiny Péte szerint kihívás az is, hogy a diétának megfelelő, mégis változatos és finom fogások kerüljenek az étlapra.
- Szakmai tudást igényel, hogy ilyen módon készítsünk tésztákat vagy éppen süteményeket, hiszen a liszt és a laktóz ezeknél az ételeknél általában alap hozzávalónak számít. Szerencsére vannak alternatívák, hogyan lehet mindezt egyszerre ízletesen, de glutén- és laktózmentesen elkészíteni.

web:
www.etrendi.eu 

facebook:
www.facebook.com/mentesmiskolc 

Tel: 06 70/5388933
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!