Ugrás a tartalomra

Kitartanak, ameddig lehet – közösen oldják meg a problémát

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 11. péntek 12:34
Az Y-híd építése miatt lassan ellehetetlenül a fogyatékos személyek nappali intézménye a Váltó utcában. A miskolci önkormányzat minden segítséget megad, már meg is találták az új helyet. Az átköltözés azonban még várat magára. Erről tájékoztatta a szülőket a fenntartó.
Fotó: Mocsári László

A Rehabilitációs Szolgáltató Központ Fogyatékos Emberek Nappali Intézményének fenntartója az Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány (továbbiakban ÖMÉFA). Jakubinyi László alapító elmondta, szeptember 7-én kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy 13-ától, azaz vasárnaptól olyan munkák kezdődnek, amik miatt az intézmény működése jelentős zavarral járhat. – Akkor még nem tudtuk, mik lehetnek ezek a zavarok, de mára már tapasztaltuk, hogy az épület bejáratát nehezen, kerülve lehet megközelíteni, egyik nap nem volt áram, másnap nem lesz víz, és óriási a zajhatás… Tizenkét éve vagyunk ezen a helyen, nyolcvan fogyatékos személyt látunk el. Értelmi fogyatékosokat, autistákat, akiknek szükségük van a nyugalomra és a biztonságra, mert egyébként agresszívak lesznek, vagy rohamokkal számolhatunk. Annak idején az önkormányzattól kaptuk ezt a nyolcszáz négyzetméteres épületet, amit több mint háromszázmillió forintból újítottak fel, fókuszálva a fogyatékos emberek igényeire – mondta az alapító.

A szülői értekezleten részt vett Nagy László városfejlesztési főosztályvezető, aki elmondta, csak néhány héttel ezelőtt értesültek arról, hogy a kivitelező már most lezárja a hidat. – Azt hittük, hogy van még időnk átgondolni a nappali ellátás problémáját, és új helyet keresni nekik, hiszen ez fontos a városnak is. Most már amennyire csak lehet, felgyorsítjuk a tervezési időket és az ügyintézést, hogy minél hamarabb átköltözhessen az intézmény a kiszemelt Forgács utca 20. szám alatti, jelenleg használaton kívüli ingatlanba – mondta a főosztályvezető.

Fórisné Nagy Márta negyven kilométerre lakik Miskolctól. „Lányom tizenkét éve jár a miskolci nappali ellátásra, ahol biztonságban és jól érzi magát, mert szeretettel és odafigyeléssel törődnek vele. Változatos lehetőségeket kínálnak sport és kultúra terén is. Nincs még egy ilyen intézmény. Értékteremtő munkát végeznek” – írta levelében.

Répási Erika elmesélte, gyermeke világ életében begubózott. – Vért izzadtak a szakemberek vele, mire kinyitották. Ma már aktív részese a csoportnak. Én megjártam a poklot, úgyhogy ki fogom bírni a nehézséggel teli időszakot is, amit ez a beruházás jelent majd az otthonnak – zárta sorait.

A dolgozók és a szülők is bizakodóak. Számos felajánlás érkezik, így például egy egyéves bérleti díj, ami tizenkétmillió forint, és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő egyeztetett le az állami beruházó céggel. Az új helyen van akadálymentesített rámpa és mellékhelyiség is, de számos ajtónyílást nagyobbá kell tenni, hogy a kerekesszék ne akadjon meg. Az intézmény minden segítséget örömmel fogad személyesen a Váltó utca 45. szám alatt lebeszélve vagy Jakubinyi László telefonszámán: 30/681-4482.

További hírek

Olvasnivaló