Ugrás a tartalomra

Sárlavina okoz kárt és veszélyt a vár feletti hegyoldalon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 17. hétfő 19:38
Rendkívüli helyzet adódott a hétvégén a diósgyőri vár közelében.
A helyszín.

A Szervezet utca fölötti hegyoldalban a hirtelen erős esőzés nagymennyiségű sarat-iszapot sodort le magával, ami elárasztott egy vagy több környékbeli telket, veszélyeztette az ott élőket, elborította az utcákat, lehetetlenné tette az autós közlekedést. Erős a gyanú, hogy a haváriát nem pusztán a természeti jelenség, de egy, a körzetben építkező, vagy legalábbis valamilyen fajta tereprendezést végző cég beavatkozása váltotta ki. Egyelőre az sem kizárt, hogy mindezt a tevékenységét engedélyek nélkül végezte. Az illetékes hatóságok keresik a módját, hogy a veszélyhelyzettel fenyegető munkálatokat leállíthassák, a baleseteket megelőzhessék, továbbá az okozott (és netán még okozandó) károkért kártérítést nyerjenek.

A Csavar utca felső végénél található telken végez egyelőre be nem azonosított vállalkozás földet megmozgató munkálatokat; méghozzá igen komoly mennyiségű földét. Az alaposan átrendezett terepadottságok lehetnek az okozói, hogy a körzetben a szombati csapadék valóságos katasztrófát okozott: a beszámolók szerint az esővíz által magával ragadott sár és iszap más telkekre tört be – szerencsére emberéletet nem veszélyeztetve –, ami bármikor megismélődhet az időjárás szeszélyes alakulása folytán. A sár az utcákat is beterítette, a szomszédok közlekedését ellehetetlenítve, és a helyreállítást végző önkormányzati társaságnak rendkívüli többletmunkát okozva.

Hétfőn több hatóság, így a polgármesteri hivatal szakemberei is a helyszínen vizsgálódtak. Az első megállapításaik felvetik a komoly károkozás, az engedély nélkül végzett földmunkák (avagy építkezés), továbbá veszélyokozás és természetkárosítás gyanúját. Az érintett telek ugyanis ökológiai védettség miatti úgynevezett pufferterületen helyezkedik el, karsztvízi forrás védőterületén, és közterületi erdőként szabályozott. Ezek bármelyike lehetetlenné tenné, hogy ott bárki építkezésbe fogjon. A környéken élők egyébként úgy tudják, hogy a telektulajdonos lakópark- vagy társasházépítési beruházásba kezdett. Az építési hatóságként érdekelt Kormányhivatalnál a miskolci önkormányzat kezdeményezi az engedély nélküli építés vizsgálatát.

Addig is a városháza saját hatáskörben elindította mindazokat a folyamatokat, amelyek az esetleges további károk megelőzésére irányulnak. Varga Andrea alpolgármester és Szunyogh László főépítész, amint tudomást szereztek a történtekről, személyesen tekintették meg a helyszínt (szombaton, majd vasárnap is); ennek nyomán az alpolgármester (egyúttal a körzet képviselője) kezdeményezte az azonnali intézkedést. A városháza felkérte a vízügyi hatóságot, vizsgálják meg a vízbázisvédelmi előírások szempontjából a helyzetet. A Mivíz Kft.-t, hogy a következő időszakban fokozottan ellenőrizze a miskolci ivóvízellátásban részt vevő Tavi- és Szent György-források esetleges szennyeződését. Az a terv, hogy a Városgazda Kft. – az egész város területére nézve – készenléti ügyeletet tartson a változékony időjárási viszonyokra tekintettel. Az illetékesek egyöntetűen megállapították: jelenleg nincs közvetlen életveszély a Csavar utcában – de ez könnyen megváltozhat. A helyszíni szemle tanúbizonysága szerint a károkozást kiváltó munkálatok hétfőn napközben is folytatódtak, a munkagépek dolgoztak a telken. Ez azért is aggasztó, mert a térség csapadékvíz-elvezetésének rendezésére jelenleg tervez egy pályázati projektet Miskolc, és a napról napra változó esővíz-lefolyási viszonyok teljesen megváltoztathatják, felülírhatják, érvénytelenné tehetik a pályázathoz készített műszaki terveket is.

 

További hírek

Olvasnivaló