Ugrás a tartalomra

Tizenketten kaptak díjat a Szociális Munka Hetén

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 13. péntek 13:52
Évről évre kitünteti a város a szociális munkásait. Idén tizenkét elismerést adtak át vezetőknek, helyetteseknek, egyesületi elnöknek, tanácsadónak, asszisztensnek és kisgyermekgondozónak a városházán a Szociális Munka Hetének utolsó napján, november 13-án, pénteken.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A szociális és gyermekjóléti ellátásban több mint ezren dolgoznak Miskolcon. Vannak, akik a gyermekvédelmi alapellátásában, a bentlakásos idősellátásban, a fogyatékos vagy a hajléktalan ellátásban segítenek embertársaikon.

Miskolc önkormányzata idén is megemlékezett azokról a dolgozókról, akik ezt a hivatást választották. Varga Andrea alpolgármester elmondta, ez egy rendkívül fontos terület. – Mikor a szociális munkáról beszélünk, a teljes életünket végigkísérik az ebben dolgozók, bölcsődétől az idősotthonig. Azok, akik ezen a területen dolgoznak, hivatásként élik meg ezt, olyan embereknek segítenek, akik rászorultak, segítőik nélkül sokkal nehezebb lenne az élet minden területe. A szociális munka területén dolgozóknak az elismerése a minimum, amit tehetünk értük – mondta.

Kitüntetettek:

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke

Posztumusz kapott díjat a mozgáskorlátozott emberek közösségének meghatározó személyisége, aki egyben a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének alelnöke is volt. (Díját fia, Braun Péter vette át.) Elhivatottsággal, példás erkölcsi és emberi hozzáállással képviselte a fogyatékos emberek érdekeit. A Magyar Honvédség polgári alkalmazottjaként logisztikai területen dolgozott tizenhat évig, mikor egy sérülés miatt kerekesszékbe kényszerült. Nem tört meg. A teljes körű akadálymentesítés és az egyetemes tervezés elkötelezett harcosa volt. Olyan kezdeményezések, törekvések köthetők a nevéhez, melyek alapjaiban változtatták meg a Miskolcon és környékén élő mozgáskorlátozottak életét. Elsők között tartott a városban szemléletformáló órákat általános- és középiskolákban. 1996 óta évente szervezett kerekesszékes teniszversenyeket Miskolcon. Ötször nemzetközi teniszbajnokságnak is rendezője volt.

Farkas Istvánné, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Érdekvédelmi Egyesülete Ellenőrző Bizottság elnöke

Magas szinten végzett szakmai tevékenységéért, példaértékű emberi magatartásáért részesül elismerésben. Özvegy, egyedül neveli negyvenhét éves értelmileg sérült lányát. Az országos szervezet megyei egyesületének megalakulása óta, 1982-től dolgozik benne. Az eltelt évtizedek alatt nagy szorgalommal, lelkiismeretesen, szakmailag is kiemelkedően végezte munkáját az értelmi akadályozottsággal/fogyatékossággal élő emberekért. Odaadó hivatástudata, emberi magatartása, messzemenően alkalmassá teszi személyét a kitüntetésre, melyet a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely is támogat. Munkáját „önkéntes” alapon – anyagi ellenszolgáltatás nélkül – vállalja, az egyesület többi vezetőségi tagjához hasonlóan.

Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője

2004-től dolgozik a központ munkatársaként: hat éven át a nappali melegedő részlegvezetőjeként. 2010-ben lett intézményvezető. Ekkortól épült új éjjeli menedékhely, bővült a Hajlék Szociális Otthon, valamint átszervezték az átmeneti szállót és a népkonyhai szolgáltatást – az intézmény tehát jelentős fejlődésen ment keresztül amellett, hogy új innovatív programokat indított el. 2018-ban az országban elsőként alakított ki befogadó szálláshely szolgáltatást, a lakhatási program elindítójaként pedig új lehetőségeket teremtett az ügyfeleknek, akiknek igazi kitörési pont a hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogram.

Emberi hozzáállásával, kiváló szakmaiságával és kimagasló munkájával mindannyiunk számára példaértékű. A hajléktalan-ellátás terén végzett munkája, valamint szakmai tevékenysége elismeréseként tüntették ki.

Végh András, a „Napfényt az Életnek” Alapítvány általános szakmai vezetője

2001-től dolgozik a szervezetnél. Munkáját szociális munkásként kezdte a Rehabilitációs Otthonban, aminek öt év múlva szakmai vezetője, egy évre rá általános szakmai vezetője lett. Aktívan részt vesz a pályázatok elkészítésében és megvalósításában. A kliensek gondozását kiváló szakmai szinten irányítja, utasításai egyértelműek, döntései határozottak és megalapozottak. Hivatását a Szociális Munka Etikai Kódexének betartásával végzi. Kollégái bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá kérdéseikkel, javaslataikkal, kapcsolata velük problémamentes.

A pandémia idején napi tevékenységén túl folyamatosan részt vett a járványhelyzet kezelésében. Az első hullámban megszervezte a feladatokat, ezért nem történt fertőzés a száz fős intézményben. Többek között az ő javaslatára történt két felszerelt lakókonténer vásárlása, melyben járványhelyzet miatti elkülönítést oldják meg. Eddigi áldozatos munkájáért ítélték neki a díjat.

Cseri Gyöngyi, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Célcsoport Specifikus Szociális Ellátások Igazgatósága Segítő Kezek Szolgáltatási Központjának vezetőhelyettese

2003-tól dolgozik az intézményben, gondozónőként kezdte pályafutását a házi segítségnyújtásban. Hűséges munkatársként azóta is ugyanazt a csapatot erősíti. 2010-ben megszerezte a szociális asszisztens végzettséget. Több alkalommal bizonyította rátermettségét az irányításra, ezért 2018-ban vezetőhelyettesnek nevezték ki.

Melegszívű, elkötelezett, egy valóságos energiabomba, mindenhol ott van, ahol a csapatnak szüksége van rá. Lelkiismeretes, munkáját pontosan végzi, nem hagyja nyugodni az elvégzetlen és megoldatlan feladat. Vallja, hogy a munkaidőnek akkor van vége, amikor a feladat el van végezve.

Magas szinten végzett szakmai tevékenységéért, példaértékű emberi magatartásáért részesül elismerésben.

Sztrakonné Spillinger Zsuzsanna, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Célcsoport Specifikus Szociális Ellátások Igazgatósága Vár-sétány Szolgáltatási Központjának vezetőhelyettese

Mentőápoló végzettséggel pályakezdőként került a szociális alapellátás területére. 2003-tól több intézmény után visszatért a Vár-sétány Szolgáltatási Központba, már vezetőhelyettesnek. Munkája mellett szociális asszisztensi végzettséget szerzett.

Belső tartás, hivatástudat, áldozatkészség és önfeláldozás – ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik. Fiatal korától fontosnak tartotta a másokon való segítést. Döntéseit szakmai megalapozottság és határozottság jellemzi. Embertársaival szemben nyitott, közvetlen, ennek köszönhetően könnyen, gyorsan teremt kapcsolatokat. A segítségre szoruló emberek felé türelemmel, figyelemmel, empátiával fordul.

Mindennapjainak fontos része a család és a munka közti egyensúly megtalálása.

Rékai Jánosné, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Szociális Szakosított Ellátások Igazgatósága Őszi Napsugár Otthonának vezetője

2016-ban érkezett a MESZEGYI csapatába. Szakmai életútja már akkor nagyon tartalmas volt, az idősellátás területén dolgozott és tanított. Később a gyermekek érdekét védte „harcos” segítőként a legnehezebb körülmények között is. Már 2018-tól vezetői állást töltött be. Vallotta, hogy „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”. Ennek szellemében a hibákat nem felrótta kollégáinak, hanem építő jelleggel tanításra használta fel. Határozott, magabiztos fellépése, tyúkanyó természete kollégáit biztonsággal töltötte el a közös munkavégzés folyamán.

Szakmai tudását és vezetési tapasztalatait figyelembe véve idén már ő lett a MESZEGYI legnagyobb létszámú, idősek szakosított ellátását biztosító telephelyének, az Őszi Napsugár Otthonnak a vezetője.

Krajnyákné Kovács Anna, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Gyermekek Napközbeni Ellátása Bölcsőde Igazgatóság Diósgyőri Bölcsődéjének kisgyermeknevelője

2007 óta dolgozik a Diósgyőri Bölcsődében, korábban több éven keresztül óvónő volt. Mosolygós, csendes, szerény személyiségével hamar megkedveltette, elfogadtatta magát a szülőkkel és a gyermekekkel egyaránt. Tyúkanyó módjára nevelgeti, terelgeti a jó útra a rábízott csöppségeket. Nagy szeretettel és türelemmel foglalkozik velük, odafigyel egyéni sajátosságaikra, igényeikre. Sokszor az ő versei is elhangzanak ünnepeken.

Örömmel vesz részt továbbképzéseken, nyitott az új dolgok iránt. Nagy gonddal ügyel arra, hogy a bölcsődei munkával kapcsolatos tudnivalókat átadja az ide érkező tanulóknak, hogy megismertesse, megszerettesse velük a kisgyermeknevelői pályát. Már lehetősége lett volna nyugdíjba menni, ő mégis szeretne a gyermekek között maradni.

Nagy Ágnes, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Család- és Gyermekjóléti Alapellátások Igazgatósága Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonának pszichológiai tanácsadója

Először, 2001-ben családgondozóként dolgozott a régi Gyermekvárosban. Az azóta eltelt évek során pszichológusként, pszichológiai tanácsadóként a gyermekvédelem különböző területein: gyermekjóléti szolgálatnál, gyermekotthonban, nevelőszülői hálózatnál és gyermekek átmeneti gondozásában. 2015-től dolgozik jelenlegi helyén.

Szemlélete, gyermek- és kliensközpontú, humanisztikus szakmai személyisége minden általa eddig ellátott munkakörben dominált, a gondozottak és munkatársai legnagyobb megelégedésére szolgált. Az eltelt csaknem két évtized sokrétű sikerei, tapasztalatai és elért eredményei alapján szolgált rá az elismerésre. Magas szinten végzett szakmai tevékenységéért, példaértékű emberi magatartásáért részesült elismerésben.

Perjési Józsefné, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Család- és Gyermekjóléti Alapellátások Igazgatósága Arany János úti Területi Szolgáltatási Központjának szociális asszisztense

Az idősellátásban kezdte pályafutását 1984-ben a Martinkertvárosban, később szolgáltatási központvezető-helyettes, majd megbízott vezető lett. Jelenlegi helyén 2011-től van, szociális asszisztens munkakört tölt be.

Rendkívüli precizitással, felelősségtudattal végzi munkáját. Fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy kollégái mindennapi adminisztrációs terheit könnyítse. Teszi ezt akár szabadidejében is, teherbírása, tempója irigylésre méltó. Az adatkezelési feladatokon túl irányítja a kliensforgalmat, adományok kiosztásánál koordinációs feladatokat lát el. Többször vállal a Család- és Gyermekjóléti Alapellátások Igazgatóságának egészét érintő feladatokat, amit pontosan és gyorsan hajt végre. Megbízható, pontos, segítőkész kolléga, ember, akire bármikor lehet számítani.

Kanyokné Kavalecz Anita, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Család- és Gyermekjóléti Alapellátások Igazgatósága Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetőhelyettese

2004-től dolgozik a gyermekjóléti alapellátásban, 2013-tól a MESZEGYI-nél. Volt esetmenedzser, két éve pedig központvezető-helyettes, a speciális szolgáltatások koordinátora. Mindenkivel együttműködő és közvetlen. A közös cél elérése nagyon fontos számára. Érdekérvényesítő képességét jól használja munkája során. Szívesen jelentkezik a feladatokra.

Merész, hibáit képes beismerni, döntéseiért felelősséget vállal. Nem riad meg egy komplexebb, nehezebb feladattól sem. Elkötelezett intézményével, vezetőivel és kollégáival szemben. Folyamatosan képezi magát. Képes összetartani a csapatot, közösségi ember, kapocs a munkatársak és közvetlen vezetőjük között. Szakmai tudását számos esetben bizonyította az intézményben eltöltött évek folyamán.

Szögeczkiné Domavári Katalin, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Gazdasági Igazgatóság Anyag- és Eszközgazdálkodási Osztályának vezetője

Negyven éve dolgozik az intézménynél. Pályáját 1979-ben bölcsődei gondozónőként kezdte, majd később gazdasági pályára váltott. Mivel kisgyermekek iránti szeretete továbbra is töretlen volt, gazdasági ügyintézőként is a bölcsődében maradt.

Munka mellett végezte el a gazdasági főiskolát. Rendkívüli felkészültségének, precíz, alapos munkavégzésének köszönhetően 1996-tól vezetőként dolgozik. Feladatai mellett időt, energiát nem sajnál arra, hogy sikeres munkakapcsolatot alakítson ki az intézmény szervezeti egységeivel, segítse, támogassa munkájukat.

A hosszú évek során mindig a takarékos, megfontolt és következetes gazdálkodást szem előtt tartva irányította a rá bízott osztályt. Rendkívüli teherbírásával, kitartásával, munka iránti elhivatottságával kivívta kollégái és felettesei elismerését.

További hírek

Olvasnivaló