Ugrás a tartalomra

Új CT készülék és új szervezeti egység a megyei kórházban

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 17. péntek 19:22
Új CT készülék és új szervezeti egység segíti a betegellátást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Semmelweis Tagintézményében. Korábban ezt a tevékenységet külső szolgáltató látta el, amit a kórház most visszaszervezett. Az új betegellátó részleget a volt igazgatósági épület földszintjén alakították ki az épületrész rekonstrukciójával.

Egy új CT mindössze 20 másodperc alatt feltérképezi a testet. Az új eszköz egy komplex fejlesztés része. A gép 200 millió forintba került, az építészeti beruházás pedig 100 millió forintba. A Semmelweis Tagkórházban hétfőtől péntekig délelőtti és délutáni munkarendben készít felvételeket.

– Ez egy 128 szeletes CT, tehát sokkal kisebb sugárzással dolgozó gép. Ezzel sokkal jobb, sokkal szebb, sokkal nagyobb diagnosztikus pontosságú képeket állíthatunk elő – részletezte a Miskolc Televíziónak Dr. Kostyál László, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum vezető főorvosa.

Dr. Révész János főigazgató kifejtette: ez az építészeti beruházás immáron nemcsak arra alkalmas, hogy ezt a CT készüléket befogadja, hanem a jövőben arra is, hogy egy komplex radiológiai központot hozzunk létre benne. Továbbá más vizsgálatok elvégzésére is helyet biztosít majd: spirál CT vizsgálat elvégzésére, mammográfiás vizsgálat elvégzésére is nyújtson lehetőséget. Számításaik szerint ennek a beruházásnak a megtérülési ideje megközelítőleg 12-15 hónap lesz.

A CT korábban az intézményben kiszervezett tevékenység volt. A szerződés lejárt, így azt a kórház visszavette, de ehhez egy komoly beruházást is meg kellett valósítani.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, az elmúlt hónapokban már nem egy-kettő beruházást adtak át a megyei kórházban, és ez folytatódik a Semmelweis Tagintézményben is.

Az új eszköz elődeihez képest sokkal kisebb sugárzással dolgozik. Vagyis legnagyobb előnyét éppen a betegek élvezhetik.

–  A kormánynak kiemelt célja, hogy az egészségügyet, a kórházakat fejlessze. Az eszközöket igyekszik biztosítani és a jövőben pedig a kórtermeket, várótermeket tesszük rendbe, hogy a betegeknek, az embereknek a legnagyobb megelégedésére szolgáljon – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Az új CT, a szív CT-n kívül mindenfajta vizsgálatra alkalmas, tehát a stroke-on keresztül az onkológiai betegek diagnosztizálására is. Az itt vizsgált betegek szakorvosi beutalóval érkeznek. Évente körülbelül 13 ezer emberről készít majd felvételt az új berendezés.

Programok