A töltött káposzta, a halászlé, a húsleves, különféle sültek és persze a bejgli – ezek azok a hagyományos ételek, melyek szinte egy család asztaláról sem hiányoznak karácsonykor. Persze az ünnepi étkek tekintetében a fent felsoroltak mellett nagyon széles a paletta, ahány ház, annyi szokás, abban a tekintetben, hogy a szentestétől újévig tartó időszakban mit találnak fel a családnak és a vendégeknek.
Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a hagyományos karácsonyi ételekkel vagy újdonságokkal készülnek-e az ünnepekre a miskolciak, a miniinterjúk sorát a szerkesztőségben kezdtük. Cziffra Andrea szerkesztő-újságíró azt mondta, ők például egyáltalán nem ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételekhez, mindig azt főznek, amit a család szeretne, így ha például rántott húst kérnek burgonyapürével, akkor ez az ünnepi menü. Kujan Istvánéknál viszont a lehető legklasszikusabb étkekkel készülnek az ünnepekre: a töltött káposzta, a halászlé, a mákos és diós bejgli kötelező.
Dominál a hagyomány
Nem hiányoznak ezek az étkek a televíziós szerkesztőségben megkérdezettek asztaláról sem: Spilman Nóra, Mag Dóra és Budai Gábor is erről vallott nekünk. Persze egyedi ételek náluk is vannak. Nóráéknál a vadas zsemlegombóccal és a májgaluskaleves, Gáboréknál pedig a hortobágyi húsos palacsinta és a puncstorta kötelező, Dóri pedig azt mondta: ők az ünnepek előtt mindig alaposan bevásárolnak szendvicsalapanyagból is, mert a vendégjárás végére általában megcsömörlenek a sok főtt ételtől. Juhász István sportszerkesztőnk családjában nem maradhatnak el a különféle halas ételek, és rengeteg süteménnyel készülnek.
Petró Anita gazdasági vezető családjában a brassói aprópecsenye és a tiramisu is bekerült a közös ételek közé, de a bejgli náluk is kötelező. Éppúgy, mint Maros Évánál, ügyvezetőnknél, aki minden évben azért aggódik, kireped-e vagy sem a beiglije. Beregi László grafikus kollégánknál viszont a bejgli helyett kaláccsal készülnek az ünnepekre. „Ez lehet mákos, diós, de akár almás, túrós, sőt káposztás is” – tette hozzá.
Az utca emberének véleménye is érdekelt minket. Soósné Nagy Erikáéknál elmaradhatatlan a húsleves, a göngyölt hús, a töltött káposzta, a sajtos pogácsa és a keksztekercs, de amint mondja, azt főz, amit a család kér. Ami nélkül viszont elképzelhetetlen az ünnep, az a mézeskalács, ebből hatalmas mennyiséget, úgy négy-ötszáz darabot készít el. „Természetesen az eredeti recepthez ragaszkodok, a mézeskalács por és hasonló dolgok nálam szóba sem jöhetnek” – mondta Erika hozzátéve: karácsonykor akár 30-35-en is összejönnek a családból, ilyenkor mindenki hoz valamit, így rengeteg finomság gyűlik össze.
Családi recepttár
- Nálunk a kacsasült elmaradhatatlan, amit aszalt gyümölccsel töltök meg és krumplipürével tálalok. De a töltött káposzta, a bejgli, a zserbó vagy a hókifli sem hiányozhat a menüből – ezt már Fróna Judit osztotta meg velünk, aki hozzátette: az ünnepek után, ha már unják a nehéz ételeket, gyakran esznek libazsíros kenyeret pirospaprikával.
Egerszegi Krisztina sok tradicionális ételt mentett át a családi recepttárból, olyanokat, melyek gyerekkorában, karácsonykor mindig voltak az asztalon. „Ilyen a ma mákos gubaként ismert anyukám által bobájkaként emlegetett étel. Anyu tortaként szolgálta fel, amolyan régiesen, én viszont sokszor megbolondítom vaníliasodóval is. De minden évben készítek bejglit és töltött káposztát is. A főételt igyekszem évenként újítani, olyanokat kitalálni, amiket máskor nem főzök” – mondta.