A miskolci Városháza dísztermében találkozott kelet és nyugat borkultúrája május 31-én, szombat este a Szekszárd AllStars alkalmán. Az esemény a Furmint Februárhoz hasonlóan egy klasszikus borkóstoló élményét ígérte a látogatóinak, pohárral a kézben, borászattól borászatig sétálva, a Miskolci Borklub és a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda szervezésében.
A szekszárdi borok még a laikusok körében sem ismeretlenek. Ezek közül is kiemelkedő a kadarka, ami szintén bemutatkozott a rendezvényen, sőt mint a program „vezércsillaga” minden pincészet hozott ilyen nedűt – tudtuk meg Czikora Ágnes, a BluePixel Kft. ügyvezető igazgatója összefoglalójából.
Viszont a szervezők nem kizárólag egy borfajtára fókuszáltak, hanem egy borvidéket szerettek volna bemutatni. Szekszárd és környéke legnevesebb borászatai és pincészetei látogattak el városunkban. Nagyjából húsz pultnál százötven italt kóstolhattak meg az érdeklődők. Az exkluzív eseményt Hollósy András, Miskolc alpolgármestere és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitotta meg.
- A város számára fontosak az olyan események, amelyek egyszerre szólnak a turizmusról és a gasztronómiáról, a vendégszeretetről. Most a Dél-Dunántúl érkezik Miskolcra, borászati értelemben. Ezen felül Szekszárd vezetésének delegációja is részt vesz a programon, ami így a két település közötti kapcsolatépítést is szolgálja – nyilatkozta a Szekszárd AllStars kapcsán korábban szerkesztőségünknek Hollósy András alpolgármester.
- A hét éve sikeres rendezvényünket szerettük volna más formában is megeleveníteni Miskolcon – beszélt akkor a program mögötti szándékról Sándor Zsolt borász, főszervező is. - Február a fehérborról szólt, most viszont a kékszőlő lelkét helyezzük előtérbe. Szekszárd az egyetlen olyan borvidék Magyarországon, ahol nagy létszámban készül kadarka, ez a fajta pedig jó vezérfonál lehet, hogy a kóstolón össze tudják hasonlítani a vendégek a különböző tételeket. Viszont nem kizárólag kadarka kerül a poharakba. Sőt, a borászatok elhozták a legféltettebb kincseiket is, amelyek a felső polc feletti kategóriába tartoznak.
A boros délután egy izgalmas mesterkurzussal kezdődött, ami a kadarka szőlő sokszínűséget mutatta be. Ahogy az alpolgármester is utalt rá, a szekszárdi borkultúra bemutatkozása Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében számos távlatot nyit Miskolc és Szekszárd kapcsolatában. Éppen ezért mindkét város Tourinform irodája és a turisztikai szerveződései is eljöttek és programokat, látnivalókat, gasztronómiai különlegességeket ajánlottak.
A Végállomás Bistro & Vine és a Barka Galéria Hotel és Étterem gondoskodott ételekről, amelyek jól harmonizáltak a borok zamatával. A Szeleta Park pedig az erdő finomságait hozta el.