Ugrás a tartalomra

145 éves a miskolci hulladékszállítás – gyerekekkel és új applikációval ünnepeltek

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 24. szerda 16:44
A szerda a miskolci kukások napja – röviden: „Makuka” – volt. Szemléletformáló és interaktív játékos élménynapra várták az általános iskolás diákokat, debütált a MiReHu Nonprofit Kft. saját fejlesztésű hulladékfelfedező applikációja, és tartottak egy minikonferenciát is a József Attila utcai telephelyen.

Kitárultak a vállalat kapui, és kinyíltak a kukásautó ajtajai – közel kétszáz miskolci diák nyüzsgött reggel a MiReHu-nál. Természetesen az említett jármű volt a legnépszerűbb – természetesen, hiszen a fiúk többsége már a homokozóban lapáttal játszva is arról álmodozik, hogy majd egyszer ilyen autója lesz…

A dömpert és a lapátot azonban már eldobták, és olyan korszakukat élik az általános iskolások, amikor egyre fogékonyabbak lesznek a világ dolgaira. Ennek szellemében a miskolci hulladékgazdálkodási vállalatnál szeretnék megnyerni őket ügyüknek: a természet védelmének, a szelektív hulladékgyűjtésnek.

Mocsári László képgalériája (I.)

A meghívott vendégek is a program ezen elemét – a fiatalok környezettudatos gondolkodásra való nevelését – emelték ki legtöbbször. Veres Pál polgármester azt hangsúlyozta, hogy nem lehet elég korán kezdeni, és a mindennapok részévé kell válnia annak, hogy odafigyelünk a környezetünkre.

– Ha ennyire fiatalon ezeket valaki megtanulja, akkor felnőtt korában is folytatni fogja ezt a gyakorlatot, például, hogy kevesebb csomagolóanyagot használ, szelektíven gyűjti a szemetet. Így tisztább és élhetőbb lesz a környezetünk – fogalmazott a városvezető.

Úsz Illés, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkári főtanácsadója ráerősített: amit itt tanulnak játék közben a fiatalok, az az egész életükön át elkíséri majd a diákokat.

– Ahogy mi, úgy ti is vigyázni fogtok a bolygóra, hogy utódaink is boldogan élhessenek itt – fogalmazott.

Vásárhelyi Tibor, az NHKV Zrt. vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a gyerekek igenis rá tudják venni a szülőket arra, hogy például szelektíven gyűjtsék otthon a szemetet. Erre kérte is őket.

A hulladékgazdálkodási vállalat korábban indított egy alkotói pályázatot, aminek most volt a díjátadója. Papp Máté verssel, Kertai Zsombor videóval, Magyar Violetta rajzzal, Fehérvári Kristóf kreatív rajzzal kartonlapra pályázott és nyert. A fődíjat Bacsóka Szandra vihette haza, ő egy kukát tervezett, ami egyben egy guruló szék is.

A MiReHu szemléletformáló tevékenységébe egy újabb elem épült be most, ez a hulladékfelfedező applikáció, ami ezen az eseményen debütált. Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, azt látják, hogy a jövőben az innovatív megoldások kerülnek előtérbe a hulladékgazdálkodás terén is. Az app-ról megtudtuk tőle, hogy ez egy, a telephelyen végig vezető geocaching kalandjáték, aminek segítségével a gyermekek megismerkedhetnek a telephelyen végzett, az egyes hulladékok feldolgozására irányuló hulladékgazdálkodási tevékenységekkel. Ezzel élményformában szerezhetnek olyan tudást, ami segíti őket a fenntartható, környezettudatos életmód felé fordulásban.

Mocsári László képgalériája (II.)

– A játék érdekessége, hogy ötvözi a 21. századra jellemző elektronikus világ technikáját a hagyományos, kézzel fogható játékelemekkel. Az applikáció vezeti végig a csapatokat a telephelyen és ismerteti meg őket az adott állomáshoz kötött ismeretterjesztő tananyaggal. A játék során élőben is láthatóak a hulladékgazdálkodási tevékenység bizonyos elemei. A nyolc állomáson végig haladva és minden kérdésre válaszolva szerezhető meg a puzzle összes eleme, melynek eredményeként a társaság kabalafigurája rakható ki, így válik a tanulás kincskereséssé – mutatott rá Ladányi Roland.

A rendezvényt a Zöldforgó Élménynap, a BMH Nonprofit Kft., az NHKV Zrt., a MüMü, a Re-Placc és a Kezes-lábas játszóház programjai színesítették. És az élménynappal párhuzamosan szakmai mini konferenciának is otthont adott a szervező MiReHu, ahol a résztvevők megismerhették a miskolci hulladékgazdálkodás múltját és a vállalat szemléletformálási tevékenységét, valamint bepillantást nyerhettek a hulladékgazdálkodási innovációs tevékenységekbe.

A Makukát első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezték meg, az eseménnyel a vállalat az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióihoz is csatlakozott egyúttal.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!